Rusya Devlet Nükleer Enerji kuruluşu Rosatom'dan yapılan açıklamaya göre, merkezin, elektronik bileşenlerin çeşitli iyonlaştırıcı radyasyon ve elektromanyetik darbelere karşı direnç açısından sertifikasyon testlerini sağlamak için modern elektron ışınları, protonlar, nötronlar ve ağır yüklü parçacıklar ile donatılması planlanıyor.

Proje, Rusya Federal Nükleer Merkezi- Rusya Teknik Fizik Bilimsel Araştırma Enstitüsü'nde (VNIITF) hayata geçiriliyor. Kozmik radyasyonun ve diğer yapay kaynaklı radyasyonun etkilerini simüle edecek modern bir kompleksin inşa edileceği temel kuruluşlardan biri olma özelliği taşıyor.

Enstitü, nükleer enerji kompleksi, nükleer tıp, süper bilgisayarlar ve hesaplama teknolojilerindeki sorunları çözüyor. İnşaata paralel olarak, mikroelektronik, nükleer fizik ve IT alanlarında uzmanlara ihtiyaç duyulduğundan, yüksek nitelikli personel alımı sürüyor.

Rosatom'dan yapılan açıklamada test merkezinin inşasının ardından enstitüsünün yalnızca Rusya'da değil, dünyada da radyasyon testleri alanındaki tüm yetkinliklere sahip benzersiz bir merkez haline geleceği açıklandı.

Açıklamada görüşleri paylaşılan enstitü yetkilisi Oleg Tkachev, ekipmanın uzaydaki hareketlerini tahmin etmek için karasal koşullarda testler yapılması gerektiğini ifade ederek, "Söz konusu modern kompleks, kozmik radyasyonun ve yapay kaynaklı diğer radyasyonların etkilerini simüle etmeyi mümkün kılacak. Binanın kalbini, iyonları 15 MeV/nükleon enerjiye kadar hızlandırabilen bir siklotron oluşturacak. Nötron jeneratörleri, elektron hızlandırıcıları ve bir proton hızlandırıcısı da bu komplekste yer alacak" dedi.

Editör: Deniz Dalgıç