Romanya ve Bulgaristan, mart ayından itibaren Avrupa Birliği içinde serbest dolaşım imkanı sağlayan Schengen bölgesine hava ve deniz sınırlarında katılabilecek.

İki Balkan ülkesinin mart ayından itibaren Avrupa Birliği (AB) içinde serbest dolaşım imkanı sağlayan Schengen bölgesine hava ve deniz sınırlarında katılabileceği bildirildi. 'Düzensiz göçün artabileceği' kaygısı sebebiyle karara karşı çıkan Avusturya, Romanya ve Bulgaristan'ın aşama aşama Schengen bölgesine katılmasını kabul etti.

İki ülkenin kara sınırlarının da Schengen bölgesine açılabilmesi amacıyla görüşmelerin gelecek yıl devam edeceği belirtildi. 

2007 yılında AB'ye üye olan Romanya ve Bulgaristan, 10 yıldan uzun bir süredir Schengen bölgesine girmeye çalışıyor. İki ülke tam olarak Schengen bölgesine girerse, bölgeye girmeyen iki Avrupa Birliği ülkesi İrlanda ve Kıbrıs Cumhuriyeti olacak.

Biden'dan İsrail'e tavsiye: Petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm Biden'dan İsrail'e tavsiye: Petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm

Romanya İçişleri Bakanlığı, anlaşmanın 23 Ekim'de yapıldığını açıkladı. Başbakan Marcel Ciolacu ise, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda "Romanya, 13 yıl sonra nihayet Schengen'e girecek! Bu konuda siyasi anlaşmaya vardık" dedi. Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov da bir kabine toplantısında uzlaşmayı teyit etti.

Avusturyalı yetkililer ise sadece müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe