Reuters, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesinden sonra Türk Lirası'nda (TL) değer kaybının devam ettiğini açıkladı. "Saygın bir maliye bakanının atanmasına rağmen TL değer kaybediyor" başlıklı haberinde, piyasaların Şimşek'in atanmasına inişli çıkışlı bir tepki verdiği kaydetti.

Reuters, Şimşek'in atanmasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "TL'yi uzun süredir düşüşe geçrien yüksek enflasyon karşısında sıradışı biçimde yapılan faiz indirimlerinden uzaklaşacağına" yönelik bir sinyal olarak görüldüğünü belirtti.

Yatırımcıların Şimşek'ten beklentisi ne?

Reuters, Şimşek'in görevi devralırken "rasyonel zemine dönme" mesajı verdiğini anımsatarak, yatırım şirketi Federated Hermes'ten Mohammed Elmi'nin şu yorumunu hatırlattı:

"Şimşek'in ekonomide çok ihtiyaç duyulan ortodoks politikaları başlatmasını ve piyasayla daha etkili bir biçimde etkileşime girmesini umuyoruz."

“Para politikasında sıkılaşma şart”

Türkiye'nin yüksek enflasyondan dolayı para politikalarını sıkılaştırması gerektiğinin altını çizen Elmi, "Güvenilir bir ekonomi politikasına basitçe dönülmesi, Türkiye'nin yatırım cazibesinde ciddi bir değişim yaratabilir" ifadelerini kullandı. Elmi, "Türkiye'nin uzun vadeli görünümü hâlâ gayet olumlu... Genç bir nüfus, gelişen bir orta sınıf ve kilit bir stratejik konum... Türkiye, lehine olan bir dizi faktöre sahip” ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek görevi devralırken ne söylemişti?

Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Nureddin Nebati'den teslim alırken şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır” ifadelerini kullanmıştı. Şimşek, "Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı yükseltmektir. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır.”

Editör: Deniz Dalgıç