Benny Gantz, geçtiğimiz ay Netanyahu’ya, İsrail'in Hamas'a karşı başlattığı operasyon sonrasında Gazze'yi işgaliyle ilgili net bir ertesi gün stratejisi belirlemesi için 8 Haziran'a kadar süre vermişti. Reuters'a göre, Bakan'ın sözcüleri, planlanan konuşmasıyla ilgili ayrıntı vermedi ancak İsrail'in önde gelen gazetelerindeki siyasi yorumcular Gantz'ın istifasını açıklamasının beklendiğini söyledi.

Ayrılırsa ne olacak?

Gantz'ın partisinin koalisyondan ayrılması, parlamentodaki 120 sandalyenin 64'ünü kontrol eden Netanyahu'nun iktidar koalisyonu için doğrudan bir tehdit oluşturmayacak, ancak yine de ciddi bir etkisi olabilir.

Anket: Almanların yüzce 74’ü Scholz’un yeniden başbakan adayı olmasını istemiyor Anket: Almanların yüzce 74’ü Scholz’un yeniden başbakan adayı olmasını istemiyor

Bu durum, aylardır süren askeri harekatın Hamas'ın yok edilmesi ve Gazze'de tutulan 120 rehinenin geri dönmesi gibi hedeflerine hala ulaşamamış olması nedeniyle, ABD ile ilişkilerde zaten belirgin olan gerginliği arttırarak ve ülke içinde kamuoyu baskısını yoğunlaştırabilir. Siyasi analistlere göre Gantz'ın görevden ayrılması son ateşkes çabalarının başarıya ulaşma ihtimalinin sınırlı olduğuna da işaret ediyor olabilir, zira bir anlaşmaya varılması ihtimali olsaydı Gantz'ın görevde kalması daha yüksek olurdu.

Kaynak: Reuters