Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Can Atalay'ın serbest bırakılması yönündeki kararları nedeniyle 'Anayasa Mahkemesi'nin etkisini azaltmanın yollarını aradığı' iddia edildi.
Reuters'in üst düzey bir yetkili ve AK Parti'den iki milletvekiline dayandırdığı haberinde 'Erdoğan ve müttefiklerinin özellikle bireysel başvuruları yaygın bir şekilde kullanan mahkemenin sahip olduğu etkiden rahatsız' belirtildi.
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkili, mahkemenin bu kararlarla 'benzersiz bir güç alanı' oluşturduğunu dile getirdi.
Hükümetin seçenekleri değerlendirdiğini belirten yetkili, "Bunlar arasında bireysel başvuruları ayrı olarak ele alacak bir 'Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi' kurulması da var" dedi.
Anayasa Mahkemesi ve bireysel başvuru sisteminin bir şekilde devam edeceğini belirten yetkili, "Ancak düzenlemeler gerekli. Bireysel başvurularla ilgili yasal düzenleme yapmak zor değil" diye konuştu.
Adının açıklanmasını istemeyen iki AK Parti milletvekilinden biri, Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay ile çakışmaması ve yetki alanını aşmaması için açıkça tanımlanmış bir yargı yetkisine sahip olması gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Reuters'in konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.
"Birçok önemli konuda hükümet lehine karar verdi"
Reuters, 'Anayasa Mahkemesi'nin birçok önemli konuda hükümet lehine karar verdiğini' kaydetti. İnsan hakları avukatı Kerem Altıparmak, bu kararın Erdoğan'ın geniş yetkilerini pekiştirdiğini dile getirdi. Altıparmak, "Mahkemenin önemi, uluslararası topluma Türkiye'de işleyen bir yargı olduğu imajını yansıtmasında yatıyor. Kritik davaların hiçbirini çözmüyor; aksine, sorunun merkezinde yer alıyor" diye konuştu.
Verilere göre mahkeme, Eylül 2012'den bu yana yetkililer tarafından temel hakların ihlal edildiği iddiasıyla 500 binden fazla bireysel başvuruyu işleme koydu ve 484 binden fazla davada karar verdi.
Can Atalay davası
Anayasa Mahkemesi, ekim ayında, Can Atalay'ın devam eden tutukluluğunun görev yapma hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Erdoğan'ın başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi'ni 'anayasaya aykırı kararlar' almakla eleştirdi.
Atalay, 2013 yılında ulusal protesto gösterileri düzenleyerek 'Erdoğan yönetimini devirmeye çalıştığı' gerekçesiyle 2022 yılında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Atalay, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından temyiz mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'ni yetkisini aşmakla suçladı.
Atalay, yorum yapmayı reddetti
Reuters'a konuşan Atalay'ın avukatları, Atalay'ın serbest bırakılmasını beklediklerini açıkladı.
27 Aralık'ta İstanbul'daki bir ceza mahkemesi Atalay'ın serbest bırakılmasını ikinci kez reddetti ve temyiz mahkemesinin yeniden değerlendirme yapmasının zorunlu olduğu gerekçesiyle davayı tekrar Yargıtay'a gönderdi.
Ocak ayında Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Halen hapiste olan Atalay yorum yapmayı reddetti.