Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Artvin, Bitlis, İzmir ve İstanbul’un da aralarında bulunduğu pek çok şehirde toplamda 493 bin metrekare alan orman sınırları dışına çıkarıldı. İstanbul’un yeşil havzası olarak bilinen Beykoz ilçesindeki 9 mahallede yer alan ormanlık bölgeler de arazi vasfına dönüştürülmüştü.

493 bin metrekare alanın orman sınırları dışına çıkarılması sonrasında benzer ilk karar geldi. Küresel ısınmaya sebep veren maddelerden biri olan ve Türkiye'de her geçen gün büyüyen 'ormansızlaştırma'yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de bugün yeni hüküm verildi.

Bazı alanlar orman dışına çıkarıldı

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında 8 ilde bazı alanlar orman sınırı dışına çıkartılarak arsa oldu. 32604 Sayılı nüshada yayımlanan ve “Amasya, Balıkesir, Kastamonu, Manisa, Muğla, Samsun, Sinop ve Sivas İllerinde Bulunan Bazı Alanların Orman Sınırları Dışına Çıkartılması Hakkında Karar” başlığıyla duyurulan karar, birçok şehirdeki alanların orman statüsünden çıkarılmasını içeriyor. Bu karar, 8732 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girdi.

Karar kapsamında Amasya, Balıkesir, Kastamonu, Manisa, Muğla, Samsun, Sinop ve Sivas şehirlerindeki belirli alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Söz konusu alanların sınır ve koordinatları, ekli krokiler ve listelerde ayrıntılı bir şekilde gösterildi.

Kararda belirtilen düzenleme şu şekilde:

Madde 1:

Amasya, Balıkesir, Kastamonu, Manisa, Muğla, Samsun, Sinop ve Sivas illerinde bulunan ve ekli krokiler ile listelerde sınır ve koordinatları belirtilen alanların orman sınırları dışına çıkarılmasına karar verilmiştir.

Orman sınırları dışına çıkarılan bu alanların en az iki katı büyüklüğündeki taşınmazlar, Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan arazilerden, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilerek orman alanı olarak tesis edilecektir.

Madde 2:

Bolu Dağı Tüneli İstanbul yönü 38 gün sonra ulaşıma açıldı Bolu Dağı Tüneli İstanbul yönü 38 gün sonra ulaşıma açıldı

Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3:

Bu kararın hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, orman sınırları dışına çıkarılan alanlar yeniden değerlendirilmek üzere ilgili bakanlık ve müdürlüklere devredilecek.

Yeni orman havacılık işletme müdürlükleri kuruluyor

Diğer taraftan, Orman Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatında bazı değişiklikler yapıldı. Adana, Ankara, Antalya, İzmir ve Muğla illerinde yeni orman havacılık işletme müdürlükleri kuruldu. Bu yeni müdürlüklerin kurulmasına, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 340. maddesi gereğince karar verildiği belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi