Ehliyet sınavlarında ve ilk yardım derslerinde adını çok sık duyduğumuz rentek manevrası araç içinde yaralıyı taşıma işlemlerine denir. Rentek manevrasının doğru uygulanması ve adımlarına göre uygulaması hayati önem taşımaktadır. İşte, rentek manevrası nedir, hangi durumlarda uygulanır cevabı…
Rentek manevrası nedir?
Rentek manevrası genellikle araç içindeki yaralıyı taşıma işlemidir. Fakat dikkat edilmesi gereken özelliklerden birisi de mutlaka kaza geçirmiş kişiyi eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğe zarar vermeden çıkarmanız gerekmektedir. Bu uygulama durumu genelde yaralının solunumunun durması, yangın tehlikesi, patlama gibi tehlikeli durumlarda uygulanması gerekmektedir.
Rentek manevrası ne demek?
Kaza geçirmiş yaralı bir kişiyi eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğe zarar vermeden çıkarma işlemine rentek manevrası denilmektedir.
Rentek manevrası nasıl yapılır?
Adını ehliyet derslerinden aşikâr olduğumuz rentek manevrası yöntemi şu şekilde yapılmaktadır; ilk önce kaza ortamı değerlendirilir. Daha sonra yaralının bilinci sorgulanır. Ardından baş, boyun ve gövde hizası bozulmadan araçtan çıkarılır. Son olarak sedyeye yatırılarak hastaneye getirilir.
Rentek manevrası nasıl olur?
Rentek manevrasından yapmanız gerekenlerden birisi meydana gelmiş olan kaza ortamı değerlendirmektir. Örneğin; patlama, yangın tehlikesi, çevre ve ilk yardımcının güvenliği sağlanır.