Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 2024 yılına dair değerlendirmelerde bulunarak, rekabet ihlalleri, birleşme ve devralma işlemleri, uygulanan cezalar ve geleceğe yönelik hedefler hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı.
2024’te yoğun çalışma: 520 dosya karara bağlandı
Başkan Küle, yıl boyunca 520 dosyanın karara bağlandığını, bunlardan 156’sının rekabet ihlalleriyle ilgili olduğunu açıkladı. “Sadece 5 dosyada ihlal tespiti yapılmadı. Bu, kurumumuzun titiz çalışmalarının bir göstergesidir” diyen Küle, ihlal tespiti yapılan dosyalarda 87 tarafın uzlaşmayı kabul ettiğini ve 18 dosyada ceza uygulandığını ifade etti. Ayrıca, 21 dosyada teşebbüslerin sunduğu taahhütlerin yeterli bulunarak soruşturmaların sonuçlandırıldığını belirtti.
Birleşme ve devralmalarda rekor inceleme
Rekabet Kurumu, 2024 yılında 295 birleşme ve devralma işlemini karara bağladı. Geçen yıl bu rakamın 217 olduğunu hatırlatan Küle, ekonomideki hareketlilik ve büyümenin bu artışta etkili olduğunu vurguladı. Rekabeti önemli ölçüde azaltan işlemlere onay verilmediğini, 7 başvurunun rekabet endişelerini gideren şartlarla kabul edildiğini, 4 başvurunun ise nihai incelemeye alındığını söyledi.
7,7 milyar lira para cezası
Rekabet ihlallerine yönelik 2024 yılında verilen idari para cezalarının toplamda 7,7 milyar lirayı bulduğunu belirten Küle, bu cezaların teşebbüslerin adil bir ortamda rekabet edebilmesi için önemli bir caydırıcı unsur olduğunu ifade etti.
Hedef sektörler ve öncelikler
Gıda, tarım, sağlık, inşaat, tekstil, bilişim ve eğitim gibi sektörlerin 2024’te de inceleme altında olduğunu açıklayan Küle, enerji, finans ve elektrikli araç şarj altyapısı gibi alanlarda da çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Düşük ve orta gelirli vatandaşların harcamalarını doğrudan etkileyen sektörlerin öncelikleri arasında yer aldığını söyleyen Küle, bu yıl sadece son kullanıcı ürünlerinin değil, bu ürünlere girdi sağlayan üst pazarların da kapsamlı şekilde incelendiğini kaydetti.
Yapay zeka ile denetim güçleniyor
Teknolojik yeniliklere ayak uyduran Rekabet Kurumu, rekabet ihlallerinin tespitinde yapay zeka teknolojisini kullanmaya başladı. Başkan Küle, denetim süreçlerini güçlendirmek amacıyla 12 farklı ikincil mevzuat üzerinde çalışıldığını ifade etti.
Deprem sonrası ekonomik etki takibi
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ekonomik toparlanma sürecine dikkat çeken Küle, bu bölgelerdeki yeniden inşa süreci tamamlanana kadar sektör taramalarının devam edeceğini belirtti.
Geleceğe dönük hedefler
Türk Devletleri Rekabet Konseyi’nin kurulmasıyla uluslararası iş birliğinin artırıldığını vurgulayan Küle, 2025 yılı için temel hedeflerinin rekabet ortamını daha da güçlendirmek, vatandaşların yaşam kalitesine katkı sunmak ve adil bir ekonomik düzenin tesisine destek vermek olduğunu ifade etti.