İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı devam ederken, günlerdir 'topyekûn abluka' altındaki bölgeye insani yardımların girişi için Refah sınır kapısı saat 10. 00 itibarıyla açıldı. 20 Tır’lık insani yardım malzemesi yaklaşık 1,5 saat açık kalan Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye ulaştı. Filistinli bir sınır görevlisi gelişmeyi doğrularken Hamas'ın Basın Bürosu, İsrail'in girişine izin verdiği 20 kamyonun içinde ilaç, tıbbi malzeme ve sınırlı miktarda gıda bulunduğunu açıkladı ve beklenen yardımın 'Gazze'deki feci tıbbi koşulları değiştirmeyeceğini' vurguladı.

Mısır Kızılay'ından Filistin Kızılay'ına gönderildi

Artı Gerçek'te yer alan haberfe göre, sınırın Mısır tarafında toplanan kalabalık sevinç gösterileri yaparken, geçişlerin tamamlanmasıyla sınır kapısı hızla kapatıldı. Üçüncü ülke vatandaşlarının Gazze'den ayrılmasıyla ilgili süreç ise hala belirsizliğini koruyor. Bugün Gazze'ye ulaşan yardım kamyonlarının tamamı Mısır Kızılay'ından Filistin Kızılay'ına gönderildi. İsrail tarafı ise 'yardımların Hamas'ın eline geçmediğine ya da yönlendirilmediğine dair' kanıt talep etti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin sözcüsü bu sebeple bir sonraki konvoyun geçişine pazartesi gününe kadar izin verilmeyebileceğini söyledi.

Mısır tarafında 175 kamyon bekliyor

Sınırın Mısır tarafında insani yardım malzemesi taşıyan 175 kamyon bekliyor. İsrail şu anda Gazze'ye sadece 20 kamyonun girmesine izin verirken, Birleşmiş Milletler gerekli acil yardımın ulaştırılması için en az 100 kamyona ihtiyaç olduğunu söylüyor. Refah sınır kapısı, İsrail'in kuşatma altındaki Filistin bölgesine yardım girişine izin vermeyi kabul ettiği tek geçit. Gazze ile İsrail arasındaki Erez ve Kerem Şalom'daki diğer geçişler İsrail güçleri tarafından kapatılmış durumda.

“Gazze birkaç hafta içinde cehennem çukuruna döndü”

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Direktörü Michael Ryan, "yardımın her gün ulaşması gerektiğini" söylemiş ve günde 20 kamyonluk yardımı "ihtiyaç okyanusunda bir damla" olarak nitelendirmişti. Birleşmiş Milletler'in (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) Juliette Touma ise Gazze'nin son birkaç hafta içinde "cehennem çukuruna döndüğünü" söylemişti. İsrail'in "yapılacak yardımların Hamas'ın eline geçmemesi" koşulunun nasıl sağlanacağına da değinen UNRWA yetkilisi, "Kuruluşun 13 bin personelinin sadece ihtiyacı olanlara yardım yaptığını" belirtmiş ve "bunu onlarca yıldır yapıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

“Mısır onların tahliye edilmesinden sorumlu değil”

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd ise dün yaptığı yazılı açıklamada "İsrail Gazze'ye yardımların girmesini kabul etmiyor" demişti İsrail-Filistin arasındaki gerilimin başladığı günden bu yana Mısır'ın Batı medyası tarafından hedef alındığını savunan Ebu Zeyd "(Batı medyası) Tehcir senaryosunu teşvik ediyor. İsrail, sınır kapısını (Filistin tarafı) dört kez vurarak yardımların girişini reddetmesine rağmen, sınır kapısının kapalı olmasından Mısır'ı sorumlu tutuyor" ifadelerini kullanmıştı. Ebu Zeyd, "Refah Sınır Kapısı açık, İsrail Gazze'ye yardımların girmesini kabul etmiyor. Bugün de üçüncü ülke vatandaşlarının tahliyesinin sorumluluğu Mısır'a yükleniyor. Sınır kapısı açık, Mısır onların tahliye edilememesinden sorumlu değil" demişti.

Editör: Sümeyye Aksu