Yaklaşan Ramazan Bayramı ile birlikte çikolata ve şekere ilgi arttı. Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa Kahveci, bazı vatandaşların yüksek fiyatlar sebebiyle yöneldiği ‘merdiven altı’ ürünlere ilişkin uyarılarda bulundu. Kahveci, “Merdiven altı iş yerlerinde bayram şekerleri toz şekerden değil glikozdan üretiliyor” dedi.
“Bir kilo bayram şekeri 170-200 lira”
Şeker ve çikolata fiyatlarına geçtiğimiz günlerde gelen zam dışında yeni bir zam gelmeyeceğini açıklayan Kahveci, “Şu an bir kilo bayram şekeri 170-200 lira arası” dedi.
Merdiven altı ürünlere yönelik ilginin sebeplerini açıklayan Kahveci, “Esnaftaki ürünler merdiven altı üretilmediği için piyasaya göre pahalı olabiliyor. Bu sebeple insanlar da merdiven altı ürünlere yöneliyor. Bu ürünlere rağbet var. Fakat merdiven altı iş yerlerinde şekerler toz şekerden değil glikozdan üretiliyor. Bu ürünler sağlık açısından tehlikeli” diye konuştu.
Kahveci, “Bizim iş yerlerimizde gün içinde 5-10 tepsi tatlı satılıyor. Merdiven altı yerlerde, çarşıda pazarda gün içinde daha fazla ürün satılıyor” diye ekledi.
“İnsanlar hayat pahalılığı yüzünden merdiven altı ürünlere yöneliyor”
Artan maliyetlere ve ekonomik koşullara dikkat çeken Kahveci, “İnsanların merdiven altı ürünlere yönelme sebebi hayat pahalılığı. Bir emeklinin ya da asgari ücretlinin kolay geçinemediği belli. Onlar da bu tür ürünlere başvuruyor. Artık insanlar sağlığını da düşünmüyor” şeklinde konuştu.
Tüketiciyi yıllardır aynı konuda uyardıklarını belirten Kahveci, “Tüketici, tüketeceği ürünü mahallesindeki esnaftan alırsa en azından orada herhangi bir şikayeti ya da mağduriyeti olduğunda bunu giderebilir. Ama pazardan, çarşıdan, adresi belli olmayan insandan aldığında sıkıntı çeker. Parası boşa gitmiş olur, sağlığı bozulur. Biz kendi mahallesinde bulunan esnaftan alışveriş yapılmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Zincir marketler iş yerinin ortasına fırın koyup ürün satıyor”
Sektör içindeki sorunlardan da bahseden Kahveci, “Şu anda üretim izni almış iş yerleriyle üretim izni almamış iş yerlerinde aynı ürünler üretiliyor. Bizimle aynı kulvarda koşuyorlar. Biz ise çalışanımızın maaşını ödeyemiyoruz. Haksız rekabet var. Zincir marketler iş yerinin ortasına fırın koyup ürün üretiyor ve satıyor. Onların gıda üretim izin belgeleri yok. Dondurulmuş ürünleri fırında pişirip satıyorlar” diye konuştu.
“Kilosunu 220 liraya aldığımız çikolatalar şu an 450 lira”
Esnafın işçi bulma sorununa ve kiraların pahalanması dolayısıyla ödemelerini yapamamasına değinen Kahveci, son zamanlarda kakao zammının da fiyat artışında çok etkili olduğunu aktardı. Kahveci, şunları söyledi:
“Çikolatanın ham maddesi yurt dışından geliyor. Orada ağaçların yaşlandığını, kurtlandığını ve verimin düştüğünü duyuyoruz. Kilosunu 220 liraya alıp 350 liraya sattığımız çikolataları şu an 450 liraya biz alıyoruz. Bunu halk nasıl tüketecek onu da bilmiyoruz.”