İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalara 49. gününde insani ara verildi.  Kamuoyunda İsrail ile Türkiye’nin arasında yapılan ihracat ve ithalat rakamları tartışılmaya devam ediyor.

Türkiye’nin İsrail’e ihracatı, Gazze’deki savaşın başladığı ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,8 ‘lik düşüşle 348 milyon dolar oldu. Ocak-ekim döneminde Türkiye’nin İsrail’e toplam ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,1 düşüşle 4 milyar 677 milyon dolara geriledi.

Avrupa Birliği’nde otomobil satışları 3 yılın en düşük seviyesinde Avrupa Birliği’nde otomobil satışları 3 yılın en düşük seviyesinde

Türkiye’nin İsrail’den ithalatı ise ocak-eylül döneminde yıllık yüzde 31,7 düşüşle 1 milyar 319 milyon dolara geriledi.

İsrail'e yapılan ihracatın sektörel dağılımı

İsrail'e yapılan ihracatın sektörel dağılımı ise dikkat çekti. Türkiye’nin İsrail’e gönderdiği çelik son on ayda düşüş gösterdi. Türkiye’nin İsrail ile yaptığı çelik ihracatı 2023’ün ilk on ayında yüzde 40,1 oranında düşerek 772 milyon 780 bin 5 dolar oldu.

İsrail’e yapılan Gemi, Yat ve Hizmetleri ihracatı 2023’in ilk on ayında yüzde 167,1 yükselerek 1 milyon 104 bin 22 dolar oldu.

Son on ayda, Gemi, Yat ve Hizmetleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Otomotiv Endüstrisi, Tütün, Zeytin ve Zeytinyağı sektörlerinde Türkiye’nin İsrail ile olan ihracatı arttı.

Türkiye’nin İsrail ile olan sektörel ihracat rakamları şöyle:

Editör: Selim Ercan