Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Almanya'ya füze konuşlandırması halinde Rusya'nın da kendi silahlarını da konuşlandırma konusunda herhangi bir kısıtlamadan muaf olacağını söyledi. Putin, Washington'a yeni Soğuk Savaş uyarısında bulundu. Donanma Günü için St.Petersburg’da düzenlenen ana askeri geçit töreninde katılan Putin Rusya'nın Donanma Günü'nü kutlarken, törene katılan Çin, Cezayir ve Hindistan'dan gelen savaş gemilerinin komutanları ve mürettebatını selamladı.

“Soğuk Savaş dönemini anımsatıyor”

Geçit töreninde konuşma yapan Putin, ABD yönetiminin 2026'dan itibaren Almanya'da uzun menzilli hassas füze silah sistemleri konuşlandırma planlarına ilişkin açıklamasına dikkat çekerken, bu durumun Soğuk Savaş dönemini anımsattığını söyledi. Sputnik'in aktardığına göre Putin, Rusya’nın "ABD'nin bu tür planları hayata geçirmesi durumunda, Rus donanmasının kıyı kuvvetlerinin yeteneklerinin artırılması da dahil olmak üzere, orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin daha önceki tek taraflı kısıtlamalarından muaf olacağını" vurguladı.

Putin, “Önem arz eden kamu ve askeri tesisleri, idari ve sanayi merkezleri ve savunma altyapısı bu füzelerin menzili içinde olacak, bu füzelerin uçuş süresi yaklaşık on dakika olacaktır. Dahası, ABD, Typhon füze sistemlerini tatbikatları sırasında kendi topraklarından Danimarka ve Filipinler'e tedarik etmiş ve konuşlandırmıştır. Bu durum, bizlere Soğuk Savaş dönemini anımsatmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Hava savunma sistemlerini geliştirmeye devam ediyoruz”

2026 itibariyle Almanya’ya konuşlandırılacak olan Amerikan füzelerinin gelecekte nükleer başlıklarla donatılabilecek türden olduğuna da değinen Rus lider, Rus savaş gemilerinin hipersonik füze sistemleriyle donatılmasına devam edileceğini de aktardı. Rusya’nın aynı zamanda hava savunma sistemlerini geliştirmeye devam etmekle birlikte bir dizi saldırı sisteminin geliştirilmesinde de son aşamaya geldiğini duyuran Putin, donanmanın Rusya'nın ulusal çıkarlarının savunulmasındaki rolünü vurguladı.

Trump'a yönelik ‘suikast girişimi’ olduğu belirtilen olayın şüphelisinin sabıka listesi kabarık Trump'a yönelik ‘suikast girişimi’ olduğu belirtilen olayın şüphelisinin sabıka listesi kabarık

Ne olmuştu?

Daha önce ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD’nin 2026’da halihazırda Avrupa’da bulunan silahları önemli ölçüde geride bırakacak SM-6, Tomahawk füzeleri ve ‘hipersonik silahlar’ gibi uzun menzilli saldırı sistemlerini Almanya’da konuşlandırmaya başlayacağını açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise ABD’nin Almanya’ya uzun menzilli füzeler yerleştirmesine karşılık Rusya’nın da nükleer başlıklı füzelerini konuşlandırabileceği olasılığını dışlamamıştı.

 Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile Berlin'deki ortak basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu kararın Rusya ile bir gerilime yol açabileceği yönündeki endişelere katılmadığını belirterek, "2 bin 500 kilometreye kadar menzile sahip silahlar caydırıcı güce sahip ve gelebilecek saldırıların en başından engellemesi gerekiyor" demişti.

Scholz, olası bir savaşı önlemek istediklerini, müttefikleriyle uzun menzilli sistemleri ortaklaşa geliştirmek üzere bir anlaşmaya vardıklarını hatırlattı. ABD füzelerinin Almanya'da konuşlandırılmasının ülkesinin güvenlik stratejisiyle mükemmel bir uyum sağladığını kaydeden Scholz, "Bu durum caydırıcı etkisi nedeniyle güvenliği artırıyor" diye konuşmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, Rusya'nın eylemleri ışığında Avrupa'nın daha güçlü bir savunmaya ihtiyacı olduğunu ve bu bağlamda ABD'nin yardımını reddetmenin saflık olduğunu söylemişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, egemenliğini kaybeden Almanya'nın ABD'nin uzun menzilli füzelerine ev sahipliği yapma kararının Berlin için aşağılayıcı olduğunu kaydetmişti.

Kaynak: Sputnik