Dursun ERKILIÇ

Prof. Dr. Mehmet Tunçer’in uzun yıllara dayanan bilgi birikimi ve araştırmalarını bir araya getirdiği yeni kitabı doğal, tarihsel, kentsel ve arkeolojik alanların korunmasına dair yazdığı bildiri ve makaleleri içeriyor. Kitap, koruma politikaları ve sürdürülebilirlik konularına odaklanarak, bu alanlarda geliştirilen stratejileri ve uygulamaları ele alıyor.

Kitapta öne çıkan bölümlerden biri, "Kentsel Kültür Mirası’nın Korunması: Sürdürülebilirlik ve Koruma Bağlamında Politikalar" başlığı altında sunulan çalışmalar. Bu bölümde, Prof. Dr. Tunçer’in "7. Kentsel Koruma-Yenileme ve Uygulamalar Semineri"nde sunduğu bildiriler, kentsel kültür mirasının korunması ve değerlendirilmeye yönelik yenilikçi yaklaşımlar detaylandırılıyor. Bu bildirilerde, sürdürülebilirlik ana fikri çerçevesinde taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik politika önerileri geliştirilmiş.

Kentsel Yoksulluk ve Geleneksel Konut Alanlarının Sağlıklaştırılması

Kitapta yer alan bir diğer önemli çalışma ise, "Kent Yoksulluğu İçin Bir Çözüm Önerisi: Geleneksel Konut ve Gecekondu Konut Çevrelerinin Sürdürülebilir Korunması, Sağlıklaştırılması ve Geliştirilmesi" başlıklı yazı. Bu yazıda, kent yoksulluğu ve planlama konuları ele alınarak, geleneksel ve gecekondu konut alanlarının sürdürülebilir koruma stratejileri üzerinde duruluyor. Bu çalışma, 2002 yılında "Dünya Şehircilik Günü 26. Kolokyumu"nda sunulmuş ve büyük ilgi görmüştü.

Bergama ve Burdur İçin Koruma Politikaları

Prof. Dr. Tunçer’in kitabında ayrıca, "Sürdürülebilir Kalkınma İçin Tarihsel Çevreyi Koruma Politikası" başlıklı doktora tezine dayanan çalışmalar da yer alıyor. Bergama, Ankara ve Şanlıurfa örneklerinde tarihsel çevrelerin korunması ve geliştirilmesine yönelik öneriler kitapta detaylı bir şekilde ele alınmış. Ayrıca, Burdur’da doğal ve kültürel çevrenin korunması ve ekoturizm odaklı önerilere dair yazılar da dikkat çekiyor.

İspanya’dan 'Yaren Leylek' fotoğrafına birincilik ödülü İspanya’dan 'Yaren Leylek' fotoğrafına birincilik ödülü

Kültürel Turizm ve Koruma Yaklaşımları

Tarihsel Çevre Koruma Yazıları isimli kitapta, "Bilim, Sanat ve Kültür Kenti Bergama’da (Pergamon) Kültürel Turizm Amaçlı Koruma Politikaları" başlıklı çalışma da yer alıyor. Bu bölümde, Bergama’daki tarihsel çevrenin korunması ve turizme kazandırılması üzerine geliştirilmiş politikalar ve stratejiler incelenmiş. Ayrıca, Güney-Batı Anadolu’daki doğal ve kültürel değerlerin bütüncül ve sürdürülebilir korunması konusunda da önemli yaklaşımlar sunulmuş.

Prof. Dr. Mehmet Tunçer, bu kitabın yayımlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, bu değerli çalışmanın tarihsel, doğal ve kentsel mirasın korunması yolunda önemli bir kaynak olmasını umut ettiğini belirtiyor. Kitap, koruma politikaları ve sürdürülebilirlik konularına ilgi duyan araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler için kapsamlı bir kaynak sunuyor.

Prof. Dr. Ruşen Keleş’in değerlendirmesi

“Tarihsel Çevre Koruma Yazıları başlığını taşıyan bu kitap, yazarı Prof. Dr. Mehmet Tunçer’in, akademik yaşamı boyunca yakından tanığı olduğum koruma konularına yakın ilgisinin ve bu alandaki sorunlara başarıyla çözümler üretme çabalarının yeni bir örneğidir. Kitap, yazarın son 25 yıla yakın bir süre içinde yazmış olduğu yazılardan oluşmaktadır.

Genel koruma konularının yanı sıra, Ankara, Bergama ve Şanlıurfa gibi somut kent örnekleri de vardır. Kitapta yalnız, İstanbul (Fener, Balat), Bergama, Patara, Konya ve Burdur gibi kimi kentsel yerleşim yerlerinin korumaya ilişkin sorunları değil, aynı zamanda, yazarın yurt dışında benzer konularda tanığı ve danışmanı olduğu Ürdün, Amman, Ajloun Kalesi gibi seçkin kültürel değerlerine ve koruma alanlarına ilişkin, gözlemler, deneyimler ve değerlendirmeler de yer almaktadır.

Değerli uğraş arkadaşım Prof. Dr. Mehmet Tunçer’i bu yeni katkısından dolayı kutluyor, yenilerinin gündemde olduğu inancıyla başarı dileklerimi sunuyorum.”

Muhabir: Dursun Erkılıç