Polonya'da yeni başbakan Donald Tusk ve hükümeti için yapılacak güven oylaması öncesi aşırı sağcı Milletvekili Grzegorz Braun, parlamentoya Yahudilerin Hanuka Bayramı dolayısıyla yerleştirilen mumları yangın tüpüyle söndürdü. Olayın ardından gazetecilerin utanıp utanmadığı sorusunu yanıtlayan Braun, ''Şeytani ibadet eylemlerine katılanlar utanmalı'' dedi.

Çocuklar da dahil olmak üzere Yahudi cemaatinin üyelerinin, Polonya Temsilciler Meclisi Başkanı Szymon Holownia'nın yıllık Hanuka kutlamaları için yaptığı davet üzerine parlamentoya gittiği gün mumları söndüren Braun Hanuka'nın 'şeytani' olduğunu iddia ederek yaptığı hareketin 'normalliği yeniden sağladığını' söyledi.

Braun, gazetecilerin utanıp utanmadığı sorusuna ise ''Şeytani ibadet eylemlerine katılanlar utanmalı'' diye cevap verdi.

Maaşı kesildi

Polonya Temsilciler Meclisi Başkanı Holownia, milletvekilinin meclis oturumuna katılmasına izin vermeyeceğini bildirdi. Daha sonra Braun'un üç ay boyunca maaşının yarısını, altı ay boyunca da tüm meclis masraflarının karşılanmayacağını aktardı. Holownia, "Ben parlamento başkanı olduğum sürece ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, antisemitizme tolerans gösterilmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Polonya Hahambaşı Michael Schudrich ise Reuters'e yaptığı açıklamada, Braun'un eylemlerinin ülkeyi temsil etmediğini ve kendisinin bu eylemden 'utanç duyduğunu' açıkladı.

Kadınlara uyuşturucu vererek cinsel tacizde bulunan eski CIA çalışanına 30 yıl hapis Kadınlara uyuşturucu vererek cinsel tacizde bulunan eski CIA çalışanına 30 yıl hapis

Editör: Betül Vural