Üst üste açıklanan veri gündemi enflasyon ve durgunluk ikilemindeki fiyatlamaları etkilemeyi sürdürüyor. Bir önceki gün ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylık yüzde 0,4 ile öngörüler dahilinde, yıllık ise yüzde 4,9 ile piyasa beklentilerinin altında yükselirken, yıllık enflasyon Nisan 2021 tarihinden bu yana en zayıf seviyesine düştü.
Bir önceki gün enflasyon verilerinden sonra açıklamalar yapan Richmond FED Başkanı Tom Barkin, beklentilerin aşağısında kaydedilen TÜFE yükselişine karşın enflasyonun ‘inatçı’ bir biçimde yüksek kaldığını söyledi. Bahsedilen gelişmelerle piyasalardaki fiyatlamalarda Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) sonraki ay yapacağı toplantıda 25 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentiler yüzde 10'un altına indi.
Tahvil piyasalarında bir önceki gün alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 7 baz puan düşerek yüzde 3,45'e geriledi.
ABD Başkanı Joe Biden, borç limitine yönelik ABD’de temerrüde düşmesi halinde "tüm dünyanın başının derde gireceği" uyarısı yaptı.
Bir önceki gün, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,45 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,04 artarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,09 düştü. ABD'de endeks vadeli kontratlar, 11 Mayıs gününe artışla başladı.
Piyasalarda İngiltere Merkez Bankası rüzgârı: Faiz artırımına gidilecek mi?
Avrupa piyasalarında bir önceki gün satış ağırlıklı bir seyir takip edilirken, bugün gözler İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) gelecek verilere odaklandı. Piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın 25 baz puan faiz artırması öngörüleri yüksek seyrederken, politika metnindeki sinyaller ve BoE Başkanı Andrew Bailey'nin açıklamalarının varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.
Analistler, BoE'nin sonraki dönem politikalarına yönelik belirsizliklerin güçlü olduğunu kaydedilerek, toplantıdan sonra piyasalardaki beklentilerde dalgalanmanın olabileceği ifade edildi.
Bir önceki gün Almanya'da TÜFE aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 7,2 yükselerek beklentiler yönünde kaydedildi. Bir önceki gün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,37, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,29, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,49 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,43 düştü. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar güne artışla başladı.
Asya borsaları bugün satış ağırlıklı bir seyir takip edilirken, Çin ekonomisine yönelik endişeler hâkimiyetini koruyor. Bugün açıklanan verilere göre TÜFE, nisanda yıllık yüzde 0,1 yükselirken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,6 azaldı.
Analistler, bahsedilen verilerin hem ülke içindeki ekonomik faaliyetlerin yavaşladığı, hem de dünya genelindeki talepte güç kaybının yaşandığı endişesini gündeme getirdiğini belirtti. Çin'de bir önceki gün otoriteler bankalara kredi faizlerinin düşürülmesi için mevduat faizlerinin aşağı çekmelerini bildirdi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 azalırken, Güney Kore'de Kospi endeksi takip etti.
Cari açık mart ayında 5,74 milyar dolar olabilir
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 0,92 gerisinde 4.494,48 puana düşerek kapattı.
Ekonomistler, cari işlemler hesabının mart ayında 5,74 milyar dolar açık vereceğini öngörüyor.
Dolar/TL, bir önceki gün yüzde 0,1 yükselişle 19,5441'den sonlandırmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 19,5490 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, BIST 100 endeksinde 4.480 ve 4.400 seviyelerinin destek, 4.550 puanın direnç seviyesinde izleneceğini belirtti.