Tayland Pirinç İhracatçıları Birliği'nin Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, Asya'nın bir ölçütü olan Tayland beyaz pirinci yüzde 5 yükselişle ton başına 648 dolara yükselerek Ekim 2008 tarihinden bu güne en yüksek seviyesine çıktı. Böylelikle son bir yıldaki fiyat yükselişi neredeyse yüzde 50'ye ulaştı.
Pirinç, Asya ve Afrika'daki milyarlarca insanın beslenmesi için hayati önem arz ediyor. Fiyatlardaki yükselişin bu bölgelerde enflasyonist baskıları artırması bekleniyor.
En son tedarik tehdidi, en büyük ikinci pirinç üreticisi ülke olan Tayland'dan geldi. Yetkililer, El Niño sıcak hava dalgasının başlamasıyla daha kuru iklim şartlarına hazırlanırken, çiftçileri daha az suya ihtiyaç duyan ürünler üretmeye teşvik etmeye çalışıyor.
Hükümet daha önce, bahsedilen bölgedeki kümülatif yağış miktarının normalin yüzde 40 altında kalması nedeniyle, yetiştiricilerden bu yıl sadece bir ürün hasat etmelerini istemişti.
Hindistan’dan pirinç ihracatına yasak getirildi
Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan'da, basmati olmayan pirinç, toplam pirinç ihracatının yüzde 25'ini oluşturuyor.
Hindistan Tüketici İşleri ve Gıda Bakanlığınca 23 Temmuz 2023 tarihinde yapılan açıklamada, yurt içi fiyat artışını önlemek için basmati olmayan beyaz pirincin yurt dışı satışının derhal durdurulacağı kaydedilmişti.