Picasso’nun ‘Mateu Fernández de Soto Portresi’ adlı tablosunu inceleyen sanat tarihçileri, tablonun altında gizli bir kadın portresini keşfetti.

Kadının portresi, Picasso’nun 1901’de heykeltıraş arkadaşı Mateu Fernandez de Soto’yu bir masada otururken resmetmesiyle kayboldu.

Fakat neredeyse 125 yıl sonra, Londra’daki Courtauld Sanat Enstitüsü’nün, sergi öncesinde kızılötesi ve X-ışını görüntüleme kullanarak eseri incelemesiyle orijinal portrenin ana hatları ortaya çıktı.

Courtauld Galerisi başkan yardımcısı Barnaby Wright CNN’e şunları söyledi “Uzmanlar yüzeyin altında gizlenen bir şey olduğuna oldukça ikna olmuş durumdaydılar çünkü bitmiş portreyle pek de alakası olmayan fırça darbeleri görebiliyordunuz. Tabii resmi taramaya başladıklarında neyle karşılaşacaklarını kesinlikle bilmiyorlardı.”

Portrenin altındaki kadının kimliği belirlenemedi. Bununla beraber modelin o dönem Picasso’nun resmettiği diğer kadınlara benzediği ve saçlarının da dönemin Paris’inde moda olan topuz olduğu belirlendi.

Wright, “O sonsuza dek bir tür anonim model olarak kalabilir. Sadece Picasso için modellik yapmış biri olabilir… Bir sevgili veya bir arkadaş olabilir.” dedi.

Tablo Mavi Dönem’e geçişi de yansıtıyor

Wright ayrıca Picasso’nun bu portreyi terk edip üzerine resim yaparak sadece konuyu değil, aynı zamanda ünlü Mavi Dönem resim tarzını geliştirip değiştirdiğini de söyledi.

Picasso, Mavi Dönemi’nde, daha önceki izlenimci tarzından uzaklaşarak konularını betimlerken daha kasvetli renkler kullandı. Bu değişimin bir nedeni de yakın arkadaşı Carlos Casagemas’ın intiharından etkilenmesiydi.

1985 yapımı 'Amansız Yol' restore ediliyor 1985 yapımı 'Amansız Yol' restore ediliyor

Wright, röntgen görüntülemelerinin Picasso’nun bu tuvali üç veya dört kez yeniden işlediğini gösterdiğini, bunun kısmen yeni malzemeler satın almaya gücünün yetmemesinden ve aynı zamanda bir görüntüyü diğerine dönüştürme sürecinden keyif almasından da kaynaklandığını söyledi.

Wright, Picasso’nun nasıl çalıştığına dair şöyle devam etti:

“Konuyu değiştirip temiz bir sayfa açmak için tuvali beyazlatmadı. Arkadaşının figürünü doğrudan kadının üstüne çizdi… Bir figür diğerinden çıkıyor ve birini diğerine dönüştürüyor. Bu teknik görüntüden altta ne olduğunu öğrenip bunu bitmiş resme geri götürdüğünüzde, o izlerden gözü, kulağı ve saçı gibi bazı ayrıntıları çok net bir şekilde görebilirsiniz. Kadının bu hayaletsi varlığı aslında yüzeyin hemen altında değil, aslında yüzeye baskı yapıyor.”

‘Mateu Fernández de Soto Portresi’ 14 Şubat – 26 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki Courtauld Galerisi’nde sergilenecek.

Kaynak: Haber Merkezi