Petrol, OPEC+'ın hafta sonu yapılacak arz konulu toplantısı öncesinde ABD'de yeni bir stok artışı sinyali gelmesiyle sakin seyretmeye başladı.

Küresel göstergede brent petrol, Salı günü ılımlı bir yükselişle kapattıktan sonra varil başına 82 doların üzerinde tutunurken, ABD ham petrolü 78 dolar civarındaydı.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ülke çapında stokların önceki hafta 9,05 milyon varil arttığını, Cushing'deki seviyelerin yükseldiğini açıkladı. Ayrı olarak AlphaBBL, önemli Oklahoma merkezinde bir genişlemeyi işaretledi.

Bakan Işıkhan: İstihdamda rekor üstüne rekor kırıyoruz Bakan Işıkhan: İstihdamda rekor üstüne rekor kırıyoruz

Ham petrol, son haftalarda OPEC dışı arzların genişlediğine yönelik belirtilerle sarsıldı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve müttefiklerinin üretim kesintilerini uzatacağı veya muhtemelen derinleştireceği spekülasyonlarına neden oldu. Citigroup daha fazla düşüş olasılığını beşte bir olarak belirlerken, Goldman Sachs için bu ihtimal üçte bir civarındaydı.

Mizuho Bank Asya ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan, toplantıda "OPEC+ muhtemelen sıkılaştırma yönünde bir eğilim sinyali verecek. ABD üretiminin dördüncü çeyrekte artması ve Venezüella yaptırımlarının hafifletilmesiyle artan arz, dengelenmeyecek" dedi.

Aralarında Daan Struyven'in de bulunduğu Goldman Sachs analistleri, 21 Kasım tarihli notlarında, OPEC+'nın ek toplu kesintisinin fiyatları birkaç dolar artıracağını açıklarken, böyle bir sonucun kendilerinin temel senaryosu olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Editör: Deniz Dalgıç