Küresel gösterge Brent, önceki hafta ekim ayından bu yana en büyük artış olan yüzde 3'ün üzerinde yükselişinden sonra varil başına 79 doların üzerinde işlem gördü. ABD ham petrolü varil başına 74 dolara yakın seyrediyor. Saldırılardan sonra gemiler rotalarını değiştirmek zorunda kaldı ve bu durum, ticari gemilerin korunmasına yardımcı olacak çok uluslu bir denizcilik görev gücünün kurulmasına neden oldu. Konteyner devi A.P. Moller-Maersk A/S şimdi Süveyş Kanalı'na bağlanan rotayı kullanmayı sürdürmeye hazırlandığını belirtiyor.

Ham petrolün son kazanımları çeyreklik düşüşün telafi edilmesine yardımcı olurken, petrol bu yıl yüzde 8'lik bir kayıp yolunda ilerlemeyi sürdürüyor. Yatırımcılar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve ortaklarının daha fazla üretim kesintisi vaatlerine rağmen, küresel ham arzın sonraki yıl talebin üzerinde seyredebileceğinden endişe duyuyor. Angola, kotalar konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Cuma günü üretici grubundan ayrıldı, fakat geri kalan üyeler kartelin birliğini tekrar doğrulamakta hızlı davrandı.

Bakan Şimşek: Eylülde enflasyon 40'lı rakamlara inecek Bakan Şimşek: Eylülde enflasyon 40'lı rakamlara inecek

Bu arada, Rusya'nın geçen hafta petrol işlemesi, deniz yoluyla yapılan ihracatın azalmasından dolayı 8 aydan fazla bir sürenin en yüksek günlük seviyesine yakın kaldı. ABD önceki hafta, Moskova'ya Ukrayna'da süren savaş konusunda baskı yapmak için, Rus petrolünün yatırımcısı Bellatrix Energy Ltd.'ye yaptırım uygulanması dahil olmak üzere tavan fiyat için yeni yaptırım tedbirlerini açıkladı.

Kaynak: Bloomberg