Petrol, Suudi Arabistan ve Rusya'nın yıl sonuna kadar günde 1 milyon varilden fazla petrol arzı kısıtlamasına sadık kalacaklarını tekrar doğrulamasıyla arttı.

Küresel gösterge Brent ham petrolü varil başına 85 doların üzerinde işlem görürken, ABD ham petrolü 81 dolara yakın seyrediyor. OPEC+'nın ağır toplarının Pazar günkü duyurusu, İsrail-Hamas savaş priminin azalması ve zayıf küresel talebe yönelik endişelerin petrol fiyatlarını önceki hafta yüzde 6'dan fazla düşürmesinden sonra geldi.

Ham petrol, Orta Doğu’daki gerilim ile arttı, ama savaşın kontrol altında kalması ve dünya petrolünün üçte birinin kaynağı olan Orta Doğu'daki arzın kesintiye uğramamasından dolayı bu kazanımlar neredeyse tamamen ortadan kalktı.

Çatışmanın bölgeye yayılma olasılığı hâlâ mevcut olsa bile, zayıflayan küresel ekonomik görünüm artık fiyatların ana etkeni durumuna geldi. ABD'de stoklar yükselirken, Çin imalatında geçen ay yaşanan sürpriz daralma dünyanın en büyük petrol ithalatçısında toparlanmaya yönelik soruları gündeme taşıdı.

Norveç Merkez Bankası sıkı duruşu muhafaza etti Norveç Merkez Bankası sıkı duruşu muhafaza etti

Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Çatışma risk primini ortadan kaldırdığı ve ekonomik hissiyatla dengelendiği için ham petrol için muhtemelen yavaş ve inişli çıkışlı bir yeniden kalibrasyon olacak. Göreceli kesin olan tek şey arz tarafında; OPEC+ üretim hedeflerini yıl sonuna kadar sabit tutuyor" diye konuştu.

Editör: Deniz Dalgıç