Küresel gösterge Brent, önceki hafta yüzde 0,9 yükselişle yedi haftadır süren gerileme serisini sonlandırdıktan sonra varil başına 77 dolar civarında işlem gördü. ABD ham petrolü 72 dolara yakındı. Mısır'ın Süveyş Kanalı İdaresi, ABD'nin Yemen'in İran destekli Husi kontrolündeki bölgelerinden fırlatılan 14 İHA'yı düşürdüğünü açıklamasından sonra Kızıldeniz'deki gerilimi "yakından takip ettiğini" açıkladı.

Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından CDS geriledi, borsada yükseliş yüzde 2'ye yaklaştı Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından CDS geriledi, borsada yükseliş yüzde 2'ye yaklaştı

Büyük nakliyatçılar MSC Mediterranean Shipping Co. ve CMA CGM SA, hafta sonu artan tehditler karşısında gemilerini geçiş noktasından geçirmeyeceklerini açıklayan son kişiler olurken, Maersk Tankers A/S, gemilerinin geçiş noktasında ısrar edeceğini belirtti. Husi militanları, Gazze'deki savaşa yanıt olarak Kızıldeniz'de giderek daha fazla ticari gemiye, özellikle İsrail'e bağlı olduğunu öne sürdükleri gemilere saldırıyor.

Ham petrol, eylül ayının sonundaki zirvesinden beşte bir kayıp yaşadı ve ABD kaya petrolü arzının analistlerin beklentilerini geçmesi ve tüm OPEC+ üyelerinin üretim kısıntısı taahhütlerine sadık kalıp kalmayacağına yönelik şüpheler arasında yıl boyunca yüzde 10 geriledi.

Daha önce en büyük boğalar arasında bulunan Goldman Sachs, 17 Aralık tarihli bir raporda 2024 Brent tahmin aralığını varil başına 10 dolar azaltarak 70-90 dolar seviyesine indirdi. Bu, ABD'nin sonraki yıl likit arz büyümesine dair görünümünü güçlendirmesiyle geldi.

Editör: Deniz Dalgıç