Küresel gösterge Brent vadeli işlemleri varil başına 79 dolara gerilerken, ABD ham petrolü 74 doların aşağısında kaydedildi. 20 Aralık Çarşamba günü yayınlanan hükümet verileri, ABD ham petrol üretiminin önceki hafta günde 13,3 milyon varil ile yeni rekor seviyeye ulaştığını ortaya koydu. İran destekli militan grup, ABD'nin üslerine askeri saldırı gerçekleştirmesi durumunda misillemede bulunacağı uyarısında bulundu.

Kızıldeniz saldırılarının yükselmesiyle nakliyecileri gemilerini ana enerji geçiş noktasından uzaklaştırmaya yöneltmesiyle ham petrol bu hafta toparlandı. Yatırımcıların, grubun arz kısıtlamalarını uzatma kararına rağmen OPEC+'nın sonraki çeyrekte piyasayı sıkılaştırabileceğine ikna olmamasından dolayı, hala 2020 tarihinden bu güne ilk yıllık düşüşünü bekliyor. Bu, ABD, Guyana ve Brezilya dahil olmak üzere kartel dışındaki ülkelerdeki üretimin artmasıyla birlikte geliyor.

19 Eylül güncel altın fiyatları: Gram altın ne kadar oldu? 19 Eylül güncel altın fiyatları: Gram altın ne kadar oldu?

Mizuho Bank Ekonomi ve Strateji Başkanı Vishnu Varathan, "Bu, çok fazla gerilimin ve özellikle de arz gerilimlerinin olduğu bir pazar” diye konuştu.

ABD, Husilere karşı askeri harekat üzerinde düşünürken, Washington diplomatik bir çözümü tercih ediyor ve bir deniz koruma gücünü desteklemek amacıyla Batılı ve Arap müttefikleriyle birlikte çalışıyor. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Kızıldeniz'den geçiyor ve saldırı korkusundan dolayı şu anda 100'den fazla konteyner gemisi Afrika çevresinde uzun rota takip ediyor.

Editör: Deniz Dalgıç