Küflü çikolata fotoğrafı paylaşan bir tüketiciyi azarlar nitelikteki cevabıyla gündem olan Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu’na tepkiler devam ediyor. Sosyal medyada gündem olan olayın ardından istifa eden Tunaoğlu’nun yerine eşi Ali Sinan Tunaoğlu getirildi. Sendika üyesi olduğu için işten atılan Patiswiss işçilerinin iddiaları ise dikkat çekti.

Şirkette hijyen koşullarının kötü olduğu, işçilere maaşlarının geç ödendiği ve haksız yere işten çıkarmalar yapıldığı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunan Öz Gıda İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Duran Çiçek, “Patiswiss işçisi anayasal hakkını kullanmak istiyor, sendikaya üye olmak istiyor. Baskı, tehdit, şantaj olmasın istiyor” dedi.

“Maaşlar geç yatıyordu”

Yaklaşık 2 yıl önce işçilerin sendikaya üye olmasının ardından 14 kişinin işten çıkarıldığını belirten Çiçek, “O dönem bizim sendikal çabalarımızla bu arkadaşların hakları zorla da olsa alındı. Bundan 3 ay öncesinde işçiler bize çalışma koşullarının ağırlığından, mobbinglerden, baskı ve tehditlerden bahsettiler. Maaşların geç yattığını söylediler” ifadelerini kullandı.

“İşçilerden sendika üyesi olup olmadığına bakmak için e-Devlet şifrelerini istediler”

Çiçek, Elif Tunaoğlu’nun avukat kardeşi vasıtasıyla işçilerden e-Devlet şifrelerinin istendiğini, bunun ardından sendika üyesi olduğu anlaşılan birkaç işçinin tazminatları ödenerek işten çıkarıldığını açıkladı. Çiçek, “İşten atarken gerekçe olarak performans düşüklüğü gösterildi” diye ekledi.

“Depremzedelere ‘Biz size iş verdik. Sendika üyesi olup bize ihanet etmeyin’ dediler”

Bu olayın ardından eyleme başladıklarını aktaran Çiçek, “Eylemimiz hala devam ediyor. Kadın istihdamı kapsamında özellikle birçok depremzedeyi işe aldılar. Zamanla bu işçileri baskıyla kendileri çıkmaya zorladılar ya da attılar. Depremzedelere, ‘Biz size ekmek, iş verdik. Sendika üyesi olup bize ihanet etmeyin’ dediler. Şu anda fabrikalarında yok denecek kadar az sayıda depremzede işçi kaldı” diye konuştu.

Şirketin, işe alım yaparken ‘söz dinleyen, itaat eden’ işçi profiline dikkat ettiğini kaydeden Çiçek, “İşçilerin maaşlarını gününde ödemiyorlar. İşçilerin çay-sigara içme yerleri toz toprak içinde” dedi.

Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: “Devlet kurumlarının yaptığı denetlemeler esnasında görevliler fabrikanın ön girişinden yani satış mağazası tarafından giriyor. İşçileri taşıyan servisler ise, iş kazası riskinin yüksek olduğu mal kabul yerinden giriyor. Bazı özel kayıt dışı araçlarla işçi taşıdıklarını tespit ettik. Bazı araçların servis odasına kayıtlı olmadığı yönünde ihbarda bulunduk.”

“Elif Tunaoğlu işçilere ‘manyak, salak’ diyordu”

İşçilerin asgari ücret aldığını söyleyen Çiçek, “İş güvenliği yok, iş kazası riski çok. Daha önce iş kazası geçirip dava açan işçiler olduğu söyleniyor. İş kıyafetlerini, bonelerini zamanında alamıyorlar. Üretimde bir problem çıktığında Elif Hanım işçilere ‘manyaklar, salaklar’ diye hitap ediyordu. Çıkan işçileri dava açmakla tehdit ediyorlardı. Ekonomik anlamda dar olan işçiler avukatla uğraşmamak için haklarını aramaya korkuyordu” ifadelerini kullandı.

Patiswiss işçilerinin taleplerinden bahseden Çiçek, “Patiswiss işçisi anayasal hakkını kullanmak istiyor, sendikaya üye olmak istiyor. Baskı, tehdit, şantaj olmasın istiyorlar. Çalışma koşullarının, bindikleri servisin işçiye yakışır olmasını istiyorlar. Çikolata fabrikasında ürettikleri ürünleri kendileri alamıyordu. Özel günlerde, bayramlarda o çikolatalardan işçilere verilebilirdi” şeklinde konuştu.

“İstifa etse de fabrikaların başında Elif Tunaoğlu var, eşi sadece maddi destek veriyor”

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu’nun istifasını değerlendiren Çiçek, “Elif Hanım’ın eşi yeni yönetim kurulu başkanı oldu. Çok değişen bir şey olmayacak. Avukat kardeşi genel müdür. Değişen hiçbir şey yok. Kağıt üzerinde olmasa da şu an üç fabrikanın başında da Elif Hanım var. Eşi sadece maddi destek veriyor” dedi. Çiçek, Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu’nun istifasının işçilerin eylem sürecine olumlu bir geri dönüşü olmayacağını düşündüğünü de ekledi.

“Patiswiss’te çalışmak psikolojik olarak yıpratıcıydı”

Sendika üyesi olduğu için işten çıkarılan Patiswiss işçisi F.B. ise şunları anlattı:

“Patron ya da ustalar bize istedikleri gibi bağırıyorlardı, hakaret ediyorlardı. Argo kelimeler kullanıyorlardı. Sürekli baskı vardı. Ocak ayının maaşı Şubat’ın 22’sinde 23’ünde yatıyordu. Maaşlar hep 100-200 lira eksik yatıyordu. Patiswiss’te çalışmak psikolojik olarak çok yıpratıcıydı. İşe başladığın zaman üzerinize siyah bir bulut çöküyormuş gibi hissediyordunuz.”

“Elif Hanım ‘İnsan hakları bu fabrikanın dışındadır’ dedi”

Mola sırasında dışarıda oturmaları için sandalye olmadığını belirten F.B., “Yöneticilerde ‘Bir kişi gider, on kişi gelir’ mantığı vardı. Bu yüzden insancıl bir muamele yoktu. Elif Hanım ‘İnsan hakları bu fabrikanın dışındadır’ demişti” ifadelerini kullandı.

“İstifa gündemi soğutmak için”

Patiswiss’in gündeme gelmesinin ardından yaşanan gelişmeleri de değerlendiren F.B., “Patiswiss’ten her zaman şikayet edenler vardı. Yeni gündeme geldi. Elif Hanım gündemi soğutmak için, göstermelik istifa etti” dedi.

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen çikolatalar şikayet edilince geri geldi”

Şirkette hijyen kurallarına dikkat edilmediğini vurgulayan F.B., “Ürünlerin tarihi geçmesine rağmen kullanılıyordu. Hijyen koşulları kötüydü. Fabrikada hamam böceği gibi böcekler çıkıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çikolata gönderdiler, çalışanlar kalitesinden şikayet ettiği için çikolatalar geri gönderildi. Bize o çikolatalar verildi” şeklinde konuştu.

Bir Patiswiss işçisi olarak taleplerini söyleyen F.B., “İnsanca yaşamak, insanca çalışmak istiyoruz. Biz patronun parasına göz dikmedik. Biz çikolata fabrikasında çalışıyorduk ama hiç çikolata almıyorduk. Bize de çikolata verilebilirdi. Daha iyi muamele yapılabilirdi” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Betül Vural