Lübnan'dan tahliye edilen 178 İtalyan ülkelerine döndü Lübnan'dan tahliye edilen 178 İtalyan ülkelerine döndü

Reuters'ın aktardığına göre, Rusya'nın TASS haber ajansı, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a atıfla paylaştığı haberinde, Ermenistan ve Azerbaycan'ın barış anlaşmasının temel ilkelerinde anlaşmaya vardığı bilgisini paylaştı.

Buna göre, Paşinyan, barış anlaşmasına dair görüşmelerde bazı ilerlemelerin kaydedildiğini açıkladı. Ermenistan Başbakanı, iki ülkenin bazı konularda anlaşma sağlamakta halen çoğu zaman zorlandığını açıkladı.

"Aynı diplomatik dili konuşmuyoruz"

"Ermenistan-Azerbaycan barış süreciyle ilgili iyi ve kötü haberlerim var" ifadelerini kullanan Paşinyan, "Azerbaycan'la barışın temel ilkeleri üzerinde anlaşma sağlanmış olması iyi. Bu, Brüksel'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı (İlham Aliyev) ile toplantıların sonucunda AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in arabuluculuğunda gerçekleşti" dedi. Paşinyan, "En önemli kötü haber ise halen farklı diplomatik dilleri konuşuyoruz ve çoğu zaman birbirimizi anlamıyoruz" diye konuştu.

Paşinyan: Yıl sonuna kadar barış anlaşması imzalamaya hazırız

Paşinyan, 17 Ekim'de yaptığı açıklamada Ermenistan'ın 2023 yılı sonuna kadar Azerbaycan ile barış anlaşması imzalamaya hazır olduğunu ve Ermenistan'ın topraklarındaki tüm Azerbaycan vatandaşlarının güvenliğini garanti altına alacağını açıklamıştı.

Putin'den 'Moskova ev sahipliği yapsın' önerisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13 Ekim'de Kırgızistan'a yaptığı ziyarette Ermenistan-Azerbaycan ilişkileri hakkında konuşmuş, Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu hakkında açıklamalarda bulunarak, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki barış görüşmelerine başkent Moskova'da ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını belirtmişti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 19 Eylül'de yaptığı açıklamada, Karabağ'a askeri operasyon başlattıklarını duyurmuş, Karabağ'da 'Artsakh Cumhuriyeti' olarak adlandırılan fakat Azerbaycan'ın tanımadığı yönetim, bir gün sonra yaptığı açıklamada, Rus barış güçlerinin arabuluculuğunda ateşkesi kabul ettiklerini dile getirmişti.

Ateşkesten sonra Azerbaycanlı ve Karabağlı Ermeni temsilciler arasında Azerbaycan ve Karabağ'da iki görüşme yapılmış, Karabağ'daki yönetim 28 Eylül'de bir açıklama yaparak yönetimin varlığına 1 Ocak 2024'ten itibaren son verileceğini duyurmuştu. 

Editör: Deniz Dalgıç