Haber: Sibel Yazıcı

Partiler ve adayları reklam kampanyalarına devam ediyor. 31 Mart’ta yerel yönetici­lerin belirleneceği seçimler tüm Türkiye’nin gündeminde… Ancak bu seçimleri diğerlerinden ayıran önemli bir nokta var: Dijital propaganda… 2018’de gerçekleşen genel seçimlerde de provası yapılan ve başarılı sonuçlar elde edilen “dijital propaganda” artık partilerin seçim manifestosunda ilk sırada yer alıyor.

Geçmiş seçimlerde partiler propagandalarını meydanlar da yapıyordu. Artık adaylar, sosyal medyanın gücünü kullanarak oturduğu yerden milyonlara ulaşmanın çok kolay olduğunu fark etti.

Dijital mecranın aktif olarak kullanılması başta sosyal medya, seçim çalışmaları yapan adayları da bu doğrultuda dijital platformlara reklam yapmaya teşvik etti. Reklam açısından zengin bir kaynak sunan Meta reklam kütüphanesi, siyasilerinde reklam çalışmalarına büyük katkılar sunuyor. Bu kapsamda 15 Ocak – 13 Şubat 2024 tarihi arasında dijital kampanyaya en yüksek bütçeyi ayıran isim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin bu dönemde İBB adayı olan Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu,  Facebook ve İnstagram üzerinden 2 milyon 709 bin 346 lira harcadı. İstanbul genelini hedef kitle olarak seçen İmamoğlu, Kurtköy, Taşoluk, Kayabaşı ve Samandıra’ya da öncelik vermiş gibi gözüküyor.

Genel

ABB Meclisi’nde ‘Bozkurt Merih Demiral Parkı’ teklifi ABB Meclisi’nde ‘Bozkurt Merih Demiral Parkı’ teklifi

İmamoğlu’ndan sonra ikinci sırada ise Ak Parti’nin adayı olan Murat Kurum geliyor. Kurum, 15 Ocak – 13 Şubat 2024 tarihi arasında Facebook ve İnstagram da 2 milyon 152 bin 453 lira reklam harcaması yaptı. Reklam planlaması yapılırken cinsiyet temelli olarak kadınlara yüzde 5,7 oranında öncelik verilmiş.

Murat Kurum 2

Dijital reklam çalışmalarına İmamoğlu ve Kurum’dan sonra üçüncü sırada AK Parti’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olan Hakan Tütüncü yer alıyor. Tütüncü, İnstagram ve facebook üzerinden siyasi reklamlara ayırdığı bütçe 618 bin 862 lira…

Hakan Tütüncü

Kaynak: Sibel Yazıcı