BBC News'te yer alan habere göre, Pakistan, sınır geçiş saldırılarından Afganistan merkezli operatörleri sorumlu tuttu, Taliban rejimi ise bu suçlamaları reddetti.
Ancak Salı günü "yasadışı" göçmenlere yönelik baskı uygulanacağı açıklanan İslamabad'da gerginlik arttı.
Geçen hafta Afganistan sınırına yakın Mastung kentindeki bir camide dini bir kutlama sırasında meydana gelen patlamada en az 50 kişi hayatını kaybetmişti.
Pakistan İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, Salı günü "yasadışı" Afganlara yönelik baskı emrini açıklarken Belucistan eyaletindeki başka bir saldırıya ve buna doğrudan atıfta bulunmadı.
Yabancı bir ülkeye sığınma hakkı uluslararası hukukta yer almaktadır. Pakistan, özellikle Taliban'ın 2021'de Afganistan'da iktidara gelmesinden bu yana yüz binlerce Afgan mülteciyi kabul etti.
BM'ye göre, yaklaşık 1,3 milyon Afgan mülteci olarak kayıtlıyken, 880 bin kişi de yasal olarak kalma statüsüne sahip.
Ancak Salı günü Bakan Bugti, 1,7 milyon kişinin daha ülkede "yasadışı" olarak bulunduğunu iddia etti, bu, henüz mülteci statüsü kazanmamış kişilere net bir göndermeydi.
Bu kişilerin ister gönüllü ister zorla sınır dışı edilme yoluyla ay sonuna kadar ülkeyi terk etmek zorunda kalacaklarını söyledi.
Afganlar zorla da sınır dışı edilecek
Eyalet basınında çıkan haberlere göre, Bakan Bugti açıklamasında, "Gitmezlerse... o zaman eyaletlerdeki veya federal hükümetteki tüm kolluk kuvvetleri onları sınır dışı etmek için kullanılacaktır" dedi. Böyle bir operasyonun nasıl gerçekleşeceğine ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.
Ayrıca ülkedeki "yasadışı" Afganların özel işletmelerini ve varlıklarını tespit etmeyi ve bunlara el koymayı amaçlayan bir görev gücü kurulduğunu da duyurdu.
Buna cevaben Pakistan'daki Afgan yetkililer, yerel yetkililerin, hem yasal statüsü olan hem de olmayan Afganları toplamaya başladığını söyledi.
Eski adıyla Twitter olarak bilinen X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, büyükelçilik son iki hafta içinde binden fazla Afgan'ın gözaltına alındığını söyledi.
Belucistan eyaleti sıklıkla hedef alınan bölge
Pakistan sınırına yakın Belucistan eyaleti, Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) veya Pakistan Talibanı ve İslam Devleti grubu da dahil olmak üzere silahlı savaşçıların sık sık vurduğu bir bölge.
Bu ayın başlarında aynı bölgede meydana gelen patlamada aralarında önde gelen bir Müslüman liderin de bulunduğu en az 11 kişi yaralandı.
Yerel devlet kuruluşu APP, İslamabad'ın sonunda ülkedeki tüm Afganların, hatta yasal statüye ve Pakistan oturum kartlarına sahip olanların bile ülkeyi terk etmesini istediğini bildirdi. Raporunda hükümet kaynaklarından alıntılar yapıldı.
Bakan Bugti Salı günü yaptığı açıklamada, Ocak ayından bu yana Pakistan sınırında 24 intihar saldırısı gerçekleştiğini söyledi, bunların yarısından fazlasının Afganistan'da faaliyet gösteren militanlar tarafından sorumlu tutulduğunu söyledi.
Pakistan'a giriş kısıtlanacak
1 Kasım'dan itibaren Afganların Pakistan'a girişine yönelik kısıtlamaların daha da sıkılaştırılacağını duyurdu ve yalnızca vize ve pasaport sahibi ziyaretçilerin içeri girebileceğini söyledi.
Kara sınırlarından Pakistan'a geçen Afganların ulusal kimlik kartlarını seyahat belgesi olarak kullanmaları bir gelenek haline geldi. Pakistan'a girmek için belge arayan çok sayıda Afgan var ve vize ve pasaport almak aylarca süren bir sürece dönüştü.