Özel Haber: Deniz Dalgıç

Ayakkabı ve çanta üretim maliyetlerinin artması doğrudan fiyatlara yansıdı. Ayakkabı ve çanta sektöründe satışlarda durgunlaşma görülürken, vatandaşlar mevcut ayakkabı ve çantalarını tamir ettirmeye başladı. Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Uzun, maliyet artışlarının ayakkabı ve çanta fiyatlarını etkilediğini belirterek, “Sektörde çok büyük bir durgunluk yaşanıyor. Kış aylarına girildiğinde piyasanın daha çok durgunlaşacağını ve alışverişlerin zorlaşacağını düşünüyorum. Vatandaş alışveriş yaparken yüksek fiyatlar karşısında zorlanacak. Biz fiyatları tutamıyoruz. Her gün fiyatlarda değişiklik oluyor” dedi. Vatandaşların pahalılıkla mücadele etmek amacıyla ellerindeki yıpranmış çanta ve ayakkabılarını tamire götürdüğünü anlatan Uzun, “Bir ayakkabı tamir ederken bile 2-3 yıl önce ayakkabı aldığımız fiyata bugün ayakkabı tamir etmeye başladık. Sektör olarak çok zordayız” diye konuştu.

“Ara eleman yokluğu üretim sektörüne yansıyor”

Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Uzun, ayakkabı ve çanta esnafının yaşadığı sıkıntıları ve sektörün gidişatını ELİPS HABER’e anlattı. Sektördeki maliyet artışlarına işaret eden Uzun, “Türkiye’deki zamların durmaması özellikle ayakkabı ve çanta sektöründe maliyetlerin yükselmesine neden oldu. İş yeri kiraları çok yükseldi. Üretim sektöründe iş var ama bu kez eleman yokluğu var. Bizim en büyük sıkıntımız 4+4+4 sisteminin üretim sektörüne vurduğu darbe. Eğitim sisteminin bir an evvel revize edilip esnaf teşkilatlarına ara eleman yetiştirilmesi gerekiyor. Bizler ara eleman bulamıyoruz. Bu üretim ve imalat sektörüne vurulmuş bir darbe. Piyasada çok fazla eleman sıkıntısı yaşanıyor. Biz bir an evvel bu soruna çare bulunmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Fiyatlar her gün artıyor: Sektörde durgunluk yaşanıyor

Maliyet artışlarının ayakkabı ve çanta fiyatlarına yansıdığını ifade eden Uzun, “Pandemiden önce işlerimiz çok daha iyiydi. Şu anda sektörde çok büyük bir durgunluk yaşanıyor. Özellikle kış aylarına girildiğinde piyanın daha çok durgunlaşacağını ve alışverişlerin zorlaşacağını düşünüyorum. Vatandaş alışveriş yaparken yüksek fiyatlar karşısında zorlanacak. Biz fiyatları tutamıyoruz. Her gün fiyatlarda değişiklik oluyor” dedi. Söz konusu fiyat artışlarının üretim ve tamir konusunu etkilediğini belirten Uzun, “Biz artık vatandaşa karşı mahcup olmaya başladık. Bir ayakkabı tamir ederken bile 2-3 yıl önce ayakkabı aldığımız fiyata bugün ayakkabı tamir etmeye başladık. Sektör olarak çok zordayız. Gerek tamircilerimiz gerek imalatçılarımız bu fiyatlardan rahatsız” diye konuştu.

“Ara eleman sorunumuzun çözülmesini talep ediyoruz”

Uzun, tamircilerde de ara eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Uzun, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Şu an tamircilerimizde de eleman yok. Bizden tamircilerimiz de bizden çok eleman istemeye başladı. Artık hizmet sektörü eleman bulmakta zorlanıyor. Bu noktada Türkiye’deki eğitim sistemi ülkeye çok büyük zarar veriyor. Meslek liselerinin buna çözüm olmadığını herkes görüyor ve biliyor. Meslek liselerinden alet edevat bulunmadığından insanlar üretim yapmıyorlar. Biz eleman bulamadığımız için okullara çırak kaydedemiyoruz. Bu durumun bir an evvel gözden geçirilerek çözüm bulunmasını istiyoruz. Sektörlerle iş birliği yapılarak çözümler üretilmeli. Toplu üretime geçilmeli. Ara elemanların bulunması lazım. Üretim sektöründe vergi ve sigortaların düşürülmesini ve BAĞKUR dediğimiz sosyal güvenlikle ilgili sorunların çözülmesini talep ediyoruz. Devletin destek vermesini ve üretimi teşvik etmesini istiyoruz.”