Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Kemal Kılıçdaroğlu Başkanlığında toplandı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK devam ederken düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Bugün okullar açıldığını aktaran CHP Sözcüsü Öztrak, yeni eğitim ve öğretim yılına çözülmeyi bekleyen pek çok sorunla başlandığını söyledi. Öztrak’ın açıklamasından satırbaşları şöyle:

“Tadilatlar geç başlamış. Başta kırsal kesimdekiler olmak üzere,  Okullarda yeni döneme doğru dürüst hazırlık yok. Yedi ay geçmiş, biz hala deprem bölgesinde su sorunu konuşuyoruz. Hükümet oralı değil. Bölgede ciddi barınma sorunları var. Ama saray sorunu çözmenin değil, ihale dağıtmanın peşinde.

TOKİ’nin sitesinde toplam tutarı 203 milyar liraya ulaşan 108 bin konutluk ihalenin bilgileri yer alıyor. Basına yansıyan bilgilere göreyse 200 bin konutun inşaatına başlanmış. Buna karşın, Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın Deprem Raporunda, Bölgede “acil yıkılacak, yıkık veya ağır hasarlı” konut sayısının 518 bin olduğu söyleniyor. Yani yapımına başlanan, yıkılanın yarısı bile değil. Erdoğan, ‘Bir yıl içinde, altyapısıyla, sosyal ve ticari birimleriyle 319 bin konut, toplamda da 650 bin konut inşa etme’ sözü vermişti, fos çıktı.

“Aileler, her geçen gün artan masraflar yüzünden kara kara düşünüyorlar”

Yeni eğitim öğretim döneminde yurdun dört yanındaki aileler,  hem yapboza dönen eğitim sistemi hem de her geçen gün artan masraflar yüzünden kara kara düşünüyorlar. Araştırmalara göre ülkemizde her üç öğrenciden biri ayda en az bir kez akran zorbalığıyla karşı karşıya kalıyor. Gerek afetten etkilenen, gerek akran zorbalığına maruz kalan çocuklarımızın rehber öğretmenlere ve psikolojik danışmanlara Çok ihtiyacı var. Rehber öğretmenlerimiz de Hükümetin, ‘100 öğrencisi olan her okula, bir rehber öğretmen’ sözünü tutmasını bekliyor.

“Okullarda yardımcı hizmetli ve güvenlik görevlisi eksikleri var”

Sadece rehber öğretmenler değil, pek çok alanda öğretmen ihtiyacı var. Okullarda yardımcı hizmetli ve güvenlik görevlisi eksikleri var. Ama Hükümet eğitim sistemindeki sorunlara odaklanmak,  fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek yerine eğitim sistemini ideolojik vesayet altına almaya çabalıyor. Görevi, bu ülkenin gençlerine,  başka ülkelerdeki akranlarıyla aynı sürede daha fazla üretip, daha fazla kazanacak yetenekleri sağlayacak çağın gerekleriyle uyumlu, kaliteli eğitimi vermek olan bakan, Eğitimin gerçeklerinden kopmuş, başka dünyalarda yaşıyor.

“Eğitim sistemindeki kaos bir türlü bitmiyor”

Ama ülkemizde gençler iş, işverenler de ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları bulamıyor. Eğitim sistemi sürekli hallaç pamuğu gibi atılıyor. Önce sınıfta kalma kalkıyor, sonra geri geliyor, sınav konuyor, sınav kaldırılıyor. Eğitim sistemindeki kaos bir türlü bitmiyor. Diğer taraftan, sarayın azdırdığı hayat pahalılığı nedeniyle, bir öğrenciyi okula başlatmak el yakıyor. Kıyafeti, eşofmanı, ayakkabısı, kırtasiyesi…  Masraf 5 bin lirayı buluyor. Bunun daha servisi var… Bunun daha yemesi içmesi var.

“Çocuklar okula aç gidiyor”

Dünyada gıda fiyatları, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başladığı dönemde zirveyi gördü. O günden bugüne yüzde 24 azaldı. Bizde ise aynı dönemde yüzde 110 arttı. Saray yönetiminin beceriksizliği nedeniyle,  Ülkemizde gıda fiyatları 36 aydır kesintisiz artıyor. İtibardan tasarruf etmeyen Saray’da Efuliler yudumlanırken, bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor.

“Kantinlerde de fiyatlar ateş pahası”

Yumurtanın, peynirin fiyatı bir yılda neredeyse ikiye katlandı. Sabah çocuklara okula göndermeden bir kahvaltı ettirmek küçük bir servete mal oluyor. Kantinlerde de fiyatlar ateş pahası. Okulda beslenme programlarının, Obeziteyle mücadele eylem planlarının adı var kendisi yok. Devlet tarafından çocuklarımıza ücretsiz sağlanması gereken yemek eğitim gören her 10 öğrenciden birine bile ulaşmıyor.

“Çocuklar okuldan aç dönüyor”

Çocuklar okuldan da aç dönüyor. Uluslararası yarışma sınavlarında Kafamızı en dipten bir türlü kaldıramıyoruz. PISA sınavlarında, 38 üyeli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı içerisinde Fende 30., okuma becerilerinde 31., Matematikte 33. Sıradayız. Yetersiz beslenme ve yetersiz eğitim nedeniyle okuduğunu anlamakta bile zorlanan bir nesil yetişiyor.  

“Anasının babasının eline bakan 2,5 milyon ev gencimiz var”

Okul bitirmek de tek başına çözüm değil. Üniversite mezunu işsiz sayımız bir milyon civarında. İşe gitmeyen, okumayan, evde oturup anasının babasının eline bakan 2,5 milyon ev gencimiz var. İyi eğitim almış pırlanta gibi gençlerimiz yurt dışında geleceklerini arıyor. Yerlerine de  Bu hükümet sayesinde delik deşik olmuş, peşaverleşmiş sınırlarımızdan, ne idüğü belirsiz yüz binlerce sığınmacı geliyor. Ülkemizin geleceği, ellerimizden kayıyor.

“OVP’nin hedefleri, daha mürekkebi kurumadan riske girmiş görünüyor”

Bütçe açığına ciddi bir cari açık da eşlik ediyor. Bugün açıklanan temmuz rakamlarına göre tek aylık cari açık 5 milyar 466 milyon dolar, yıllık cari açık ise 58 milyar 517 milyon dolar. Yılın başından beri gerçekleşen 7 aylık cari açık ise 42 milyar doları aştı. Daha yeni yayınlanan OVP’de bu yılın tamamı için öngörülen cari açık da bu kadardı. OVP’deki cari açık hedefinin tutması için yılın kalanında hiç cari açık vermemek gerekiyor. Erdoğan’ın cari fazla vererek enflasyonu düşürme safsatası da sürekli duvara tosluyor. OVP’nin hedefleri ise, daha mürekkebi kurumadan riske girmiş görünüyor.

“Bakan Şimşek bugün açıkça itiraf etti”

Bakan Şimşek de bugün bunu açıkça itiraf etti. Enflasyondaki artışın gerekçelerinden biri olarak seçim öncesi tutulan kurun bırakılmasının enflasyonun arttığını söyledi. Suçu kendinden önceki Saray politikalarına attı. Hükümetin politikaları yüzünden Merkez Bankası’nın kasası bugün itibariyle tamtakır. Net döviz rezerv dengesi 67 milyar dolar ekside. Sadece Merkez Bankası’nın kasası değil, Hazine’nin kasası da rekor açıklar veriyor. Geçen yıl ilk 7 ayda 30 milyar lira fazla veren bütçe bu yılın aynı döneminde 435 milyar lira açık verdi. Hükümet deprem harcamaları dese de, bu açığın en önemli kısmı, hükümetin seçim kazanmak için tüm tuşlara, basmasından kaynaklanıyor.

“Daha neyi satacaksınız?”

Nitekim,  Hazine ve Maliye Bakanı bunu da itiraf ediyor. Bugün katıldığı programda, enflasyondaki artışla ilgili soruya yanıt verirken, önce deprem harcamalarından, ardından ücretlerdeki artışların etkisinden, sonra da, ‘Seçim öncesi alınan bazı kararları Telafi etmeleri gerektiğinden’ dert yandı. Çözüm olarak da daha fazla vergi tahsil etmekten, daha fazla özelleştirmeden medet umduğunu açıkladı. Zaten bugüne kadar milletin atadan dededen kalma 63 milyar dolarlık malını mülkünü satıp yediler. Kalanı da Varlık Fonu’na doldurup borca teminat gösterdiler. Daha neyi satacaksınız?

“AK Partili belediye başkanlarının yönettiği illerde vatandaş ‘illallah’ dedi”

Sosyal demokrat belediyeciliğin en güzel örneklerini verdik. AK Partili belediye başkanlarının yönettiği illerde ise vatandaş ‘illallah’ dedi. Buralarda yapılan hizmetin ne olduğunu yaşayanlar biliyor. Lafla, konuşmakla bu iş olmuyor. Pandemide, afetlerde bu belediyeler ne yaptı?

Bunların millete hizmet etme derdi yok. Milletimiz yerel seçimlerde buralarda en güzel kararı verecektir. Bunlarla daha fazla gidilmez.  Biz diyoruz ki kaynaklarını yandaşları için değil, hemşerileri için kullanan bir belediye çağdaş bir yerel yönetim, her vatandaşın hakkıdır. Bu seçimde tüm büyükşehir belediyelerini kazanmayı hedefliyoruz.  Bunu başarmak için yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı MYK’mızda gözden geçiriyoruz.”

"Belediye seçimlerini yüzde 25 ile alındığı seçimlerin olduğunu unutmamak gerekir”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, basın açıklamasının ardından soruları yanıtladı. İYİ Parti’nin seçimlerde 81 ilde kendi adayını çıkaracağını, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da ‘ittifak şart’ açıklamalarının hatırlatılması üzerine Öztrak, “Belediye seçimleri tek turlu seçimler. Dolaysıyla belediye seçimlerini bundan önceki örneklerini gördüğümüz gibi yüzde 25 ile alındığı seçimlerin olduğunu da unutmamak gerekir” yanıtını verdi.

Editör: Selim Ercan