Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçimde iş birliği teklifini reddeden İYİ Parti'nin kararına ilişkin, "Eski dosttan düşman olmaz. İYİ Parti ile bir sıkıntımız olduğunu düşünmeyin. Bundan sonra ittifak arayışımızı toplumsal tabana yayacağız. Bütün milletimizle ittifak yapacağız" değerlendirmesini yaptı.

 CHP Genel Başkanı Özel'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Çok heyecanlı bir gündeyiz ama maalesef ilk gündemimiz yine acılar. Aksaray’da KYK yurdu önünde geçirdiği trafik kazasında Mine Nur Uysal hayatını kaybetti. Allah’tan rahmet diliyorum. Babasıyla görüştüm hukuki süreçleri takip ediyoruz. Üstgeçidin olmadığı bir süreçten bahsediyorlar. Sebep olanlar kimse onlardan hesap sorana kadar bu konuyu takip edeceğiz.  10 milletvekilimizi görevlendirdik. KYK yurtlarını denetlemek öğrencilerin seslerini duyurmak üzere komisyon oluşturduk. Şikayet hattı ilan edeceğiz. Yurtlarda usulüne uygun olmayan ne varsa buraya bildirilebilecek. Yurt meselesine müdahale edeceğiz.

Bu iktidar bilerek ve isteyerek pek çok yatırıma para buldu. Ama yurt yaptırmadı. Niye yaptırmadı, çünkü öğrencilerimiz tarikatların kucağına düşsün diye. CHP bu oyunu biliyor ve bu meselenin üzerine kararlılıkla gidiyor.

Özgür Özel cumhurbaşkanı adayını açıkladı Özgür Özel cumhurbaşkanı adayını açıkladı

Hafta sonu Manavgat’taydık. Kampta bize yardımcı olan emekçilere teşekkür ediyoruz. Kurultay tartışmalarını geride bıraktığımız demokrasi şöleninden sonra yerel yönetim stratejimizi konuştuk.

Bugün 5 Aralık. 1934’te kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verildi.  Türk kadınına bu değeri veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla minnetle anıyoruz. İşin utanılacak tarafına gelelim. O gün 18 kadın milletvekili girdi meclise. Bugün Meclis’in yüzde 19’u kadın. CHP’de ortalamanın bir tık altında. Bu Meclis’te ve her tarafta kadının eşit temsilini savunmamız gerekiyor. Ancak o zaman Gazi’ye layık olabiliriz. Kadın erkek hep birlikte yol yürüyeceğiz dedik ve yaptığımız gölge kabinede 18 görevlendirme yaptık. Hayatın yarısı kadındır yarısı erkektir ve eşittir.

"Büyükşehirlerde yaşayan tüm memurlara ve işçilere kira yardımı yapmaya varsan biz buradayız"

Torba kanunlara karşıyız. Ancak torba kanunda öyle bir madde var ki bütün itirazlara rağmen BDDK’yı İstanbul’dan Ankara’ya taşıdılar. Ülkeyi yıllardır yöneten, torba yasalar yapan iktidar yine Meclis'in bütçe görüşmelerinden hemen önce 33 ayrı kanun ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapacak bir torba kanunla muhatap etti. Vatandaşın faydasına olduğu yerlerde katkı sağlamaya, rahatsızlık yaratan yerlerde muhalefet etmeye devam ediyoruz. Fakat torba kanununda öyle bir madde var ki; bütün itirazlara rağmen 7 yıl önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nu (BDDK) Ankara'dan İstanbul’a taşıdılar. Şimdi torba kanunda, o kurulun İstanbul'daki üyelerine 30 bin lira, yılbaşından sonra 42 bin lira olacak bir ilave ödenek koyuyorlar. Gerekçe; beyefendiler, hanımefendiler İstanbul'da geçinemiyorlarmış, kiralarını karşılayamıyorlarmış. Türkiye'de herkes eşit, bazıları daha az eşit. Örnekler veriyorum; ama iktidardakiler rahatsız oluyor. İşin bu tarafından baktığımızda, İstanbul'daki tüm memurlar eşit; ama BDDK'dakiler daha eşit. O maddeyi geri çekin ve hep birlikte düzenleyelim. Ve büyükşehirlerimizde kira sorunu yaşayan tüm memurlara ve işçilere kira yardımı yapmaya varsan buradayız, hodri meydan.

"Bütün emeklilere AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan'ı şikayet ediyorum"

Emeklilerin asgari ücret kadar en düşük maaş alması gerektiğini söyledik. Adalet ve Kalkınma Parti ve MHP bunu kabul etmiyor. Bütün emeklilere AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan'ı şikayet ediyorum.

Bugün aday adaylığı başvuru için son günü. Kadınlara gençlere çağrımdır; belediye meclisleri için başvurun. Fermuar yöntemiyle seçim yapacağız, kadın ve gençlik kotasını belediye meclislerinde uygulayacağız. Aday yok bahanesi olmasın. Siz başvurun, genel başkanınız arkanızda.

Tanju Özcan aramıza döndü hoş geldiniz başkanım.

“İstanbul depremi yaklaşıyor, bu konuda merkezi yönetim ne yapıyor?”

Gemlik merkezli bir deprem oldu dün. Çevre Bakanı “Gerekirse yazın meclisi açıp gerekli çalışmaları yapacağız” dedi. Düzenlemeler yetersiz. Deprem odaklı kentsel dönüşümüne hizmet etmeyen yaklaşım var.  Ekim geldi, bir şeyler yaptılar; ama son derece yetersiz. Çıkardıkları düzenlemeler, dirençli kentler yaratmak için yapılması gerekenler açısından son derece yetersiz. İstanbul'da deprem yaklaşıyor. Merkezi yönetim ne yapıyor? Süleyman Soylu'nun başını iki elinin arasına alıp, yere çöktüğü görüntü hariç kayda değer hiçbir şeyden haberdar değiliz.

"Cebinizden paranızı alanlara mart ayında oy vermeyin"

TÜİK enflasyonu yüzde 62 olarak belirliyor. Emeklinin, çalışanın zammı bundan hesaplanacak. Devlet eliyle ücretlinin cebinden para çalınıyor. Cebinizden paranızı alanlara mart ayında oy vermeyin bunun hesabını sorun.

“Eski dosttan düşman olmaz, bütün milletimizle ittifak yapacağız"

İttifak kelimesini kullanmadım. Çünkü o kelime yoruldu ve yıprandı. Oysa hem kentler bazında hem de yereldeki CHP'nin örgütlerinin ve diğer partilerin örgütlerinin olgunlaştırdığı tüm çözümler, kazandıran çözümler olabilir. Bunun için hem bütün topluma hem de siyasi muhataplarımıza çağrı yapıyoruz. 30 Kasım Perşembe günü bu kapsamda İYİ Parti'nin Sayın Genel Başkanı Meral Akşener'i heyetimiz ile birlikte ziyaret ettik. Onlar da bizi heyetleri ile karşıladılar. Sayın Akşener'e 81 ilde aday çıkarma konusunda GİK kararlarından haberdar olduğumuzu, bu kararın gözden geçirilebilir olup olmadığını, mümkünse bunun bir kez daha gözden geçirilmesini önerdim. Ve müzakereler sırasında 'Ne teklif ediyorsunuz' diye sorduğunda da şunu söyledik; bir masa kuralım, oturup konuşalım. Mümkün olan en çok yerde, iş birliği yapıp, en iyi sonucu alalım.

GİK'in kararı tüm seçim bölgelerinde tek başına seçime girme yönünde oldu. İlk baştan söylemiştim; alınacak her karara saygılıyız demiştim. Aynen bu saygımızı muhafaza ediyoruz. İYİ Parti, CHP'nin geçmişte çok önemli ittifaklar yaptığı, çok kıymet verdiğimiz bir partidir. Bütün örgütümüzden talebim şudur; eski dosttan düşman olmaz. Sakın İYİ Parti GİK'te bir karar verdi diye İYİ Parti ile bir sıkıntımız olduğunu düşünmeyin. Geçmişte birlikte başarılar elde ettiğimiz ve bundan sonra da Türkiye'de birlikte çok şeyi başaracağımız iyi insanların partisidir. Bundan sonra ittifak arayışımızı toplumsal tabana yayacağız."

Editör: Selim Ercan