CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Giresun Atatürk Meydanı'nda düzenlenen fındık mitingi'nde konuştu.  130 lira olarak açıklanan fındık alım fiyatına tepki gösteren Özgür Özel, "geçim olmaza seçim olur" sözlerini yeniledi.

Özel'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Bakan Tunç: Netanyahu kararı gecikmiş ancak olumlu bir karar Bakan Tunç: Netanyahu kararı gecikmiş ancak olumlu bir karar

"Yazıklar olsun onlara, yazıklar olsun"

Giresun yine hak ettiği gibi çalışkan, genç, israfı değil hizmeti önceleyen bir belediye başkanı tarafından çalışacak, bir belediye başkanının çalışmalarıyla kalkınacak. Giresun'un yüzü yine gülüyor. Hepinize seçimde verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Elbette yerel seçimlerde yüzümüz güldü ama bu günlerde gülmüyor. Bu günlerde, Artvin'den Sakarya'ya kadar, Karadeniz'in bütün illerinde ve ilçelerinde herkes milli ürünümüz, stratejik ürünümüz, ihraç ürünümüz, kentlerimizin ana gelir kaynağı ve sadece üretene değil tüm şehire hayat veren fındığın fiyatını bekliyordu. 

Dedik ki "Daha önce fiyat açıklanınca geldik ama bu sefer bunlar testiyi kırmadan gidip uyaralım, oradan hayıralım. Fiyatı bir an önce açıklayın ve bu fiyatı fındık üreticisini mağdur etmeyecek, borçlarını kapatacağı, gelecek için güvenle önümüzdeki yıla bakacağı, çoluğunun çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayacağı bir fiyat olsun" diye Giresun'a geldik.

Bugün sabaha kada fiyat açıklamamışlardı, bugün sabaha kadar beklediler. Biz ne zaman geldik, ne zaman miting için burada toplandık fiyatı açıkladılar. İlk duydum sevindim. Kaç paraymış? Dedim. Dediler ki, "130 TL" Bugün, Artvin'in, Trabzon'un, Ordu'nun, Giresun'un, Samsun'un, Kastamonu'nun, Bartın'ın, Sakarya'nın geçim kaynağı fındığa, Ziraat Odaları, toprak maaliyetini katmadan 118-120 lira maaliyet biçtiler. 

Bugün sabah Ordu'da fındık bahçesindeydik. Üreticinin kendi oradaydı, maaliyet 140 liradan aşağı değildi. Biz en az 160 TL olsun dedik. 165 liradan aşağı bir fiyat gerçekten kabul edilebilecek bir fiyat değildi ama birileri utanmadan, sıkılmadan, erinmeden 130 lira fiyat açıkladılar. Yazıklar olsun onlara, yazıklar olsun!

"500 bin çiftçi kayıp"

Bugün bu fiyatın üzerinde Giresun'dayız. Burada fındık mitingimizi gerçekleştiriyoruz ve buradan şunu hatırlatmak isterim. 2002 yılında bu iktidar geldiğinde ülkede 2.8 milyon çiftçi vardı. Bugün 2.3 milyona düşmüş durumda. Yani 20 yılda nüfus 20 milyon arttı ama 500 bin çiftçi kayıp. Bunlar ekmeyi, dikmeyi, çalışmayı bıraktılar.

Büyükşehirlere asgari ücretle çalışmaya, madende yerin altında çalışmaya, günübirlik işlerde çalışmaya gittiler. Umudu fındık bahçesinden kestiler, umudu çay bahçesinden, üzüm bağından kestiler gidip ucuz emek iş gücü olarak büyükşehirlerin ya çalışanları ya işsizleri oldular. Onlar gittiği için o günden bugüne Hollanda kadar toprak, Hollanda'nın yüzölçümü kadar toprak 26 milyon dekar toprak ekilmiyor, dikilmiyor. Bütün çiftçilerin yaş ortalaması 58. Bunun 30'lu yaşlarda olması gerekiyor. 

Hani Sayın Bahçeli, Sayın Erdoğan çıkıp "Beka sorunu var" diyorlar ya, al sana beka sorunu! Bir ülkede nüfus artıyor, çiftçi sayısı azalıyorsa, çiftçinin yaş ortalaması 58 olduysa yaşlanıyorsa, gençler kendi tarlasında çalışmak yerine sanayiye işçi oluyorlarsa işte sana beka sorunu. 

Fındık en stratejik ürünümüz çünkü dünyadaki fındıkla ilgili toplam piyasa 130 milyar dolar. Büyük para! Bu fındığın yüzde 70'i Türkiye'de üretiliyor. Yani dünyadaki 130 milyar dolarlık piyasanın 100 milyar dolarlık kısmı burada üretiliyor. Peki siz fındıktan ne alıyorsunuz? 2 milyar dolar yani yüzde 2'si. İlacını, gübresini sen koyuyorsun, bütün gün sen çalışıyorsun ama parayı dünya devi şirketler kazanıyor. Yazıklar olsun böyle düzene!

"Aslında rekolte düşük"

İşte bu yüzden bu düzen değişmelidir. İşte bu yüzden buradan sizlere sesleniyorum. Elbette zorlukların farkındayım, elbette Fisko Birlik yok artık. Fındık üreticinin dostu Fisko Birlik. TMO var o alacak diyorlar, alırken yüzde 10 kesinti yaptım, yüzde 15 bilmem ne düştüm...

Eğer siz yarın bahçeye varırsanız, fındığı toplarsanız maalesef fiyat daha da açığa gelecek ama aslında rekolte düşük. Biraz sabredebilirsek, bu fiyata fındık yok diyebilirsek bu fiyat bu sefer mecbur yukarıya doğru gidecek. Buradan size şunu söylüyorum bu yabancı şirket dostlarının fiyat oyununa gelmeyin. Rekolte oyununa gelmeyin, sabredin, hep birlikte mücadele edeceğiz.

Biz, fındığa özel bir yasa çıkarılmasını dahi teklif ettik etmeye devam ediyoruz. Biz, CHP olarak Ziraat Odaları'nın belirlediği fiyatları takip ettik, kendi çalışmalarımızı yaptırdık. Bugün 160-165 liraya evet diyecek olalım. Bugün açıklanan 130 lira kimin cebinden 35 lirayı çalıyor, kimin cebine bu parayı koyuyor bir bakalım. 

"Üreteni ezen, tüketeni soyan bir mantık var"

Bakın o kada rkötü niyetliler ki, fındıkta kaliteye ilişkin 2.60 liralık bir fark vardı geçen sene. Bu sene yap 5 lira değil mi? Bir şey değil ama yap. O yüksek randıman için verilen fiyatı bile 1 lira 30 kuruşa düşürmüşler bu sene. Bugüne kadar inanılmaz bir şekilde dönüm başına destekleme, 10 yıldır aynı fiyat, 10 yıldır aynı parayı veriyorlar. 10 yılda her şey yüzde 2 bin pahalandı ama dekar başına desteklemede herhangi bir artış yapmadılar. Bakın mesele sadece fındık meselesi değil. Üreteni ezen, tüketeni soyan bir mantık var.

"Bu rantın iktidarını değiştirip, halkın iktidarını kurmak lazım"

Arada dünyanın parasını kazanıyorlar ondan sonra da "Enflasyon var, hayat pahalılığı var" diyorlar. Bu iktidar zengin seviyor arkadaş. Bu iktidar yoksul sevmiyor, gariban sevmiyor, köylü sevmiyor. Son geldiğimde emeklilere de seslenmiştim. 10 bin lira sefalet maaşı alıyorlardı. Tayyip Bey 12 bin 500 lira yaptı. Ben 17 bin 500 yapmasını söyledim. Tuttu dedi ki "Özgür Bey'in sırtında küfe yok" Bu rantın iktidarını değiştirip, halkın iktidarını kurmak lazım."

Muhabir: Şevval Dalgıç