Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ile CHP Genel Merkezi’ndeki makamında bir araya geldi. CHP lideri Özel’e CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcıları İlhan Uzel ve Sevgi Kılıç eşlik etti.
Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Özel, şunları söyledi:
"Bugünkü görüşmemiz bir normalleşme sürecine işaret etmiyor biz zaten Sayın Destici ile iki siyasi partinin yürütmesi gereken protokol kuralları çerçevesinde temaslarını sürdürmüş iki partiydik. Bugünkü ziyareti bir hayırlı olsun ziyareti olarak önemli buluyoruz. Türkiye'de Avrupa'nın çok gerisinde bir siyasi partiler kanunu ile karşı karşıyayız. Bugün yine bir kez daha ifade etmek isterim ki fikirlerin tümünün kolayca ifade edilebilmesi, siyasi partinin kurulmasının oluşturulması, faaliyetlerin devlet tarafından desteklenmesi noktasında mutlaka gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Sayın Destici ile BBP ile ayrı ittifaklardayız, yelpazenin farklı kanatlarındayız ama bu konudaki müşterek duygumuzu ifade ettik. Bundan sonraki süreçte bir düzenleme yapılması noktasında biz buna son seçimlerin en çok oy almış birinci partisi olması sıfatıyla da AKP’nin 22 yıllık pratiğinden farklı olarak gönülden destek vereceğimizi ifade etmek istiyorum."
Özel, yarın Saadet Partisi'ni ziyaret edeceğini de belirtti.
Destici ise şöyle konuştu:
"Kendilerinin de ifade ettiği gibi bir 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulunduk. Bu ziyareti daha önce yapmayı planlamıştım ama araya seçim girdi, bugüne nasip oldu. Girdikleri ilk yerel seçimden başarıyla çıktılar, kendilerini tebrik ediyorum. BBP olarak biz de belediye sayesinde yüzde yüzün üzerinde artışla çıktık. Büyükşehirlerin neredeyse yarısına yakını CHP'de. Kalanı da Cumhur İttifakımızda. Biz iki tarafta da uyum içerisinde bir çalışma yürütüyoruz. Hemen hemen tüm büyükşehirlerin meclisinde temsilcimiz var. CHP de biz de Türkiye partisiyiz. Önceliğimiz, devletin varlığı, milletin bütünlüğü. Genel seçimlerden önce de Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etmiştik. Gündem maddemiz yeni ana yasaydı. Bugün de bu konuyu görüşme fırsatı bulduk. BBP olarak Türkiye'nin bu darbe anayasasından kurtulması gerektiğini düşünüyoruz. Bugün CHP ile Türkiye'nin demokratik bir yeni anayasaya ihtiyacı olduğu konusunda hemfikir olduğumuzu gördük. Yine aynı şekilde ilk 4 madde, 66. madde gibi toplumumuzun değişmesine onay vermediği maddelerle ilgili kimsenin sıkıntısı yok. Sıkıntısı olanlar da sıkıntılarıyla yaşamaya mecburlar.
"Hazine yardımı kaldırılsın"
Bu ülkenin dili, kimliği tartışma konusu değildir. Yeni demokratik bir anayasa yapılacaksa bunun temel şartlarından birisi siyasi parti yasası ve seçim kanununun değişmesidir. Siyasetin şeffaflığı çok önemli. Maalesef Türkiye şu an bu konuda karanlık bir noktada. Siyasi parti yardımı konusunda yasa çok açık. Yeterli miktar verilebilir diyor. Bugünkü miktar yeterli değil. Seçime 35 parti giriyor, seçim yardımını da 5 parti alıyor. Hazine yardımının tamamen kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Madem tasarruf edeceğiz, o zaman siyasi partiler de tasarruf etsin.
Alevi kardeşlerimizin meseleleri ile ilgili de fikir alışverişinde bulunduk. Burada da ortak noktalarımızın çok yüksek düzeyde olduğunu gördük. Biz herkesin kendi inancı, mezhebi anlayışıyla özgürce yaşamasından yanayız. Bizim için kırmızı çizgi terör ve şiddettir. Bunlara bulaşmadığı sürece her siyasi parti, her sivil toplum örgütü hatta her fert kendi fikrini özgürce söyleyebilir.
Sokak hayvanlarının uyutulması konusundaki yasa önergesine ilişkin soruyu yanıtlayan Destici, "Biz bu konuda çok netiz. Seçim öncesi de sokak hayvanları meselesini çözeceğimizi ifade ettik. Çünkü şu anda insan hayatına ciddi bir tehdit oluşturmaya başladı. Ben daha önce bu konuda Mustafa Kemal Atatürk'ün 1932'deki tamimine işaret etmiştim. Tabii ki o zamanla bugünün şartları farklı. Teknoloji gelişti. Bugün kısırlaştırma var, aşılar, barınaklar var. Bu imkanlar devreye sokulmalıdır. Ama biz BBP olarak bize temsil edilen belediyelerde hastalıklı olan sokak köpeklerini temizleyeceğimizi ifade ettik. Şu an belediyelerimizde köpekler toplanmaya başlandı. Uyutulma konusunda çalışmalarımızı da yürütüyoruz. Bu konuda muhalefet de iktidar da beraber çözüm bulmamız lazım" dedi.
"Bir hayvan hakları fonu kurulmalıdır"
Özel ise aynı soruya, "Sahipsiz sokak hayvanları sorunu olduğu bir gerçektir. Bu konuda 31 Mart tarihinden sonra hem yerel yönetimlerimize ışık tutmak hem de çalışmalarımıza zemin hazırlamak üzere Türkiye Veterinerler Birliği ile toplantıda, bu soruya insan sağlığını önceleyen hem de hayvan haklarına saygılı bir çözüm üretilmesi talebini ilettik. Son günlerde bu konuda bir hareketlenme var. Ama bir taslak görmüş değiliz henüz. Taslak üzerinde hep birlikte çalışacağız. Ocak 2020'de bir meclis araştırma komisyonu kuruldu bu konuda. Bu komisyon bu sorunla ilgili rapor verdi. Bu konuda uzun bir çalışma sonucunda çok iyi bir rapor ortaya çıktı. Bu raporda uyutma meselesi hasta ve tedavi edilemez hayvanlar ve kontrolü mümkün olmayan birtakım hayvanlarla sınırlı ve sokak hayvanlarının çoğalmasını engellemeyle ilgili bir uyutma tedbiri kesinlikle yok.
'Bir hayvan hakları fonu kurulmalıdır' diyor raporda. 'At yarışından aktarılacak paylar ve idari cezalardan aktarılacak paylarla bağışlardan oluşmalıdır.' Bunu tüm siyasi partiler böyle söyledi ve meclis karara bağladı. Bugün tasarruf tedbirleri söz konusu olunca, ‘efendim biz parayı seçim ekonomisine harcadık bu köpekleri uyutalım’ derseniz bunun tutarlı bir tarafı yok. Uyutmak son tedbir olarak zaten bilim insanları tarafından ifade edilmektedir. Bizim talebimiz meclisin raporuna sahip çıkarak kurulacağı önceden belirtilen fonun kurulmasıdır. Bu hayvanların yaşam hakkı vardır. O yüzden kurulacak bir fonun, çok ciddi bağışların yapılabileceği aşikardır. Tasarruf tedbirleri kapsamında on binlerce candan tasarruf edemezsiniz."