Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Merkezinde gerçekleşen CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı'nda konuştu. Özel, "4 milyon seçmenin desteği ile yüzde 38 oy oranına ulaşarak, partimizi hep birlikte Türkiye'nin birinci partisi yaptık. Büyük bir başarı elde ettik, bu başarıda elbette bir milim sapmayan aslan demokratların payı büyük. Bu seçimd geçmiş dönemlerde birlikte olduklarının yalanlarından, uzandıkları haramdan, ortaya koyduklarından artık yaka silken ve dürüst yönetimlere imkan veren muhafazakar demokratların payı vardır. Bu seçimde, bu ülkenin kurucusuna, birliğine ve büyünlüğüne saygılı tüm kürt demokratların hakkı vardır. Kim ki bu ülkeyi ülke yapan temel değerleri kalbinde hisseder, işte onun adı Türkiye ittifakıdır" ifadelerini kullandı. 

Özel'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle;

"Üzerimizdeki yüzde 25'lik cam tavanı, bu sonuçlarla beraber tuzla buz ettik"

Üzerimizdeki yüzde 25'lik cam tavanı, bu sonuçlarla beraber tuzla buz ettik. Artık nüfusun yüzde 65'ine bu salonda bulunan 408 belediye başkanı hizmet edecek. Biz, bu yola çıkarken partimizin, gençlerin ve kadınların partisi olacağı vurgusunu ısrarla belirtmiştik. Bugün seçilmiş 35 kadın belediye başkanımız görevinin başındadır. Atılan bu kararlı adım çok önemlidir. 20 ilimizde kadın belediye başkanlarımız var. 3 büyükşehir belediye başkanımız, geçtiğimiz dönemlerde "topuklu efe" lakabıyla örnek ve hepimizin çok değer verdiği belediye başkanımız artık yalnız değildir. Seçimlerde, ayrıca 2 büyükşehirde daha gösterdiğimiz başkanlarımız o şehri yönetmeyi bir sonraki döneme bırakmışlar ama büyük bir mücadele vermişlerdir.

"Bu büyük başarıyı kimsenin ezmesine izin vermeyeceğimiz bir noktadayız"

40 yaş altında 58, 30 yaş altında 3 belediye başkanımız bu salonda bulunmaktadır. Bu listeleri elbette ölçme değerlendirme ile, illerden ve ilçelerden gelen raporlarla bizleri çoık doğru yönlendirdikleri milletvekilleri ve parti meclisimizin üyeleri ile, yaş ortalaması 43 olan bir parti meclisi ile kararlaştırdık. Yani yeni kuşak siyaset, tecrübe ve dinamizmi, olgunluk ile gençliğin heyecanı ve toplumun ayrılmaz ilkesi olan kadın-erkek eşitliğini önemseyen bir anlayışın hayata geçmesi, bugün CHP'nin seçim başarısını, nereye mal etsek ya da hangi bahaneyle küçümsesek ya da hangi çarptırmayla işlevselleştirsek diye gerçekleştirdiğimiz başarı, işte budur. Kazandığımız başarı, multifaktöriyel bir süreçte bu faktörlerin her birisini üzerine düşenlerin fazlasıyla yaptığı, bu büyük başarıyı kimsenin ezmesine izin vermeyeceğimiz bir noktadayız. Gençler, seçimin formülü neydi? Diye soruyorlardı. Onlara şunu söyledim, 12 Eylül darbesi, solun, siyasetin üzerinden geçtikten sonra CHP, siyaset kalesinin kapısını bir türlü açamıyordu. Bu kapıyı nasıl açacağız? Diye gencecik bir ekip ve çok tecrübeli bir ekiple düşündük. Mutlaka bu partinin kurucularından bu anahtarın kilidi bir yerdedir dedik. Gazi Mustafa Kemal'den emanet 3 anahtarı aldık ve o kalenin kapısına dayandık. Birinci anahtarı soktuk, çevirdik ve açıldı. 

CHP Genel Başkanı Özel'den, Bosna Hersek'e taziye mesajı CHP Genel Başkanı Özel'den, Bosna Hersek'e taziye mesajı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti gençlere emanet etmişti. İşte, gençlik diyerek, gençleşme diyerek, daha çok genç aday diyerek ilk anahtarı soktuk, çevrildi. İkinci anahtar, ilk seçilen kadın milletvekillerinin tedrisatı ile bizzat ilgilenmiş. Sonra bu emanete ne kadar sahip çıkmışız, bugün ne haldeyiz ona bir bakmak lazım ama Cumhuriyet, kadına olan güven ile, eşit temsil ile yükselmiştir. Ve kadınları seçmenin yarısı olan kadınlara emanet edeceğiz dedik ve ikinci kilit de açıldı.

Üçüncü kilit de, Gazi Mustafa Kemal, bu ülke işgale uğradığında neden işgale uğradığını biliyordu. Galata Kulesi'nden uçan Hazerfan Ahmet Çelebi, çağının en ilerisindeki muhteşem bir bilim insanıydı. Bu ülkenin, doğru bir istikametinin bir yön olarak değil Batı, bilim orada olduğu için, orası fenne zamanında sarıldığı için başarılı olduğunu biliyordu. 335 bin tekil anket ile aday belirleme sürecine katkı sağladık. 

"Kilis'i, mitingi yapan ben kazanmadım, Kilis'i hepimiz birden kazandık"

Programa Kilis ekledik, Kilis ekledik 45 dakika yağmur altında Kilisli CHP'liler ile açık açık konuştuk. MHP'liler kenarda izliyordu. Seçim akşamı ilk haber Kilis'ten geldi ve Kilis Belediyesini CHP kazandı. Kilis'i mitingi yapan ben kazanmadım. Kilis'i hepimiz birden, bilime sarılarak, bilimsel bir işin önemine saygı duyarak ve ona sarılarak yaptık. Kilis ile başladık, sonu çok iyi oldu. Risk ve fırsat illerinde çalıştık. Bugün gidemediğimiz adaylar, belki üzüldüler ama bir sonraki sefer sıra oraya geliyor. Bir sonraki sefer nereyi kazanacak CHP?

Çok özel hazırlanmış şarkılar, odak gruplara dinletilmeden yayınlanmadı. Hazırlanmış reklam filmleri, odak noktalara dinletildi ve her bir adımı ölçülerek ilk ölçümü Türkiye'deki seçim otobüslerinin şoförlerine yaptık. 5 gün sonra gelen anketler şarkının tuttuğunu gösterdiği için yaydık. O yüzden CHP olarak, bilimden, üçüncü anahtardan da sonuna kadar yararlandığımızı belirtmek isterim.

"Bu topraklara sosyal belediyecilik anlayışını getiren bir partiyiz"

Biz, CHP'yiz. Bu topraklara, sosyal belediyecilik anlayışını getiren, sosyal devlet anlayışını getiren, sosyal demokrasiyi yerleştiren bir partiyiz. Büyük bir mirasın sahibiyiz. Bugün, olmazsa olmaz belediyecilik hizmetlerini Türkiye'ye ilk kez getiren partiyiz. Biz, belediyeciliği Anadolu'nun bozkırına bir cennet yaratan Yılmaz Büyükerşenler'den öğrendik. Gün geldi kurultayda, gün geldi büyükşehirlerde, kötü oldukları, başarısız oldukları için değil, zamanı gelmiş vefalı vedalar yaşadık. Herkesle konuştuk dinleyenler oldu, dinlemeyenler oldu. Partiye katkısı olmuş, birikimi ve enerjisi olan kim varsa onların da belediyecilik deneyimlerinden yararlanacağımız danışma kurullarıyla çalışacağız. Belediyenin boyutuna göre 3'er aylık, 6'şar aylık, 1'er yıllık karneleri çıkaracak ve sizlerle paylaşacağız. Doğruları hep beraber tekrar edecek, yanlışlardan hep beraber uzak duracağız. Bugün burada, bizlerin yapmak üzere oldukları görev, görünüşte belediyecilik görevidir. 5'er yıl kamu görevi yapmaya görevlendirildiniz, bu doğru. Bunu en iyi, en dürüst ve en şeffaf şekilde yapmak sizin göreviniz. 

Muhabir: Şevval Dalgıç