CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane'ye geldi. Özel ve İmamoğlu, hükümetin Taksim yasağına karşı Taksim'e yürüyüş gerçekleştirmek için Saraçhane'ye geldi. 

Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal komite toplantısına başkanlık etti Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal komite toplantısına başkanlık etti

Burada konuşan CHP Genel Başkanı Özel, “Özgürlükleri gözettiğimizde demokratik bir ülke oluruz. Taksim'e doğru hareket ediyor olması bu halkın önemli bir kazanımdır. Umarım polisin müdahale etmediği yaralanmaların olmadığı bir gün olur. Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. İçişleri Bakanımız güvenlik önlemlerini gerekçe sundu ne yazık ki. Siz polisle Taksim'i koruyorsanız sizin egemenliğiniz polis egemenliğine bağlıdır. Bu vakitten sonra da içişleri Bakanı ile bir şey konuşmaya gerek yok. Biz seçilmiş belediye başkanımız Ekrem İmamoğlu ile buradayız” ifadelerini kullandı.

Özel, “1 Mayıs yasaklarının adı polis devletidir. Taksim özgür olana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

"Bu karara rağmen Taksimi yasaklarsanız bu anayasayı çiğnemektir"

Devletin kaymakamı, valisi ve polisini milletin karşısına diktiğinizde millet kazanır. Biz de İstanbul il başkanlığımızın çağrısıyla örgütümüzü Saraçhaneye çağırdık. Hedef Taksim meydanıdır. Taksimi 1 Mayısa açıp ve bunu bilbordlarda reklam yapanlkar şimdi yasaklar uyguluyor. 2023 Aralık ayında Anayasa Mahkemesninin kararı var. Yasaklamak bir meydanı yasaklmaktan ziyade düşünceyi yasaklmaktır. Anyasa Mahkemesi 1 mayıs emekçinin alanıdır diyor. Bu karara rağmen Taksimi yasaklarsanız bu anayasayı çiğnemektir. Günlerdir müzakere ediyoruz, Ekrem Başkanımız çok emek verdi. Ben İçişleri Bakanı ile 2 gün görüştüm ama bu yanlıştan vazgeçmediler. Sembolik olarak 1977 sendikasız işçiyle buraya geldik. 12 Eylül darbesi, solu, sendikaları, siyaseti ezdi. Sendikalar anayasal hakkınızdır, sendikalarda örgütlenin. CHP iktidar olduğunda işçilerin sendikalaşması önünde hiçbir engel kalmayacak. Bariyerleri ortadan kaldıracak olan da işçilerin sendikalı olmasıdır. Bayramların bayram gibi kutlanacağı gündeler yakındır. Taksim bugün olmazsa yarın özgürleşir. Taksim emeğindir, emeğindir. 

İmamoğlu: Saraçhane, zorluklarla mücadelenin simgesi oldu

İmamoğlu da, yaptığı açıklamada,  "Saraçhane, zorluklarla mücadelenin simgesi oldu. Bazen demokrasiye müdahalenin simgesi oldu, bazen özgürlüklere müdahalenin simgesi oldu. Bugün de emekçinin 1 Mayıs'ta Taksim'de olma arzusuna müdahaleye ses veren İstanbulluların simgesi oldu" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi