İYİ Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşme sonrası Özgür Özel ve Müsavat Dervişoğlu açıklamalarda bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu'nu ziyaret etti.
Özel’i İYİ Parti Genel Başkan Yardımcılarından Şükrü Kuleyn, Selcan Hamşıoğlu ve Enver Yılmaz karşıladı. Karşılamanın ardından Özel, Dervişoğlu’nun makam odasına geçti.
Özel, daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etmişti. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'da Özgür Özel'i ziyaret etmişti.
"Birliktelik arayışındayız"
Dervişoğlu, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Heyetlerimizle birlikte uzun bir görüşme gerçekleştirdik. Hemen hemen Türkiye'nin bütün meselelerine değindik. Kendisiyle TBMM'de grup başkanvekili olarak çalışıyorduk. Orada da hep verimli çalışmalar yapıp çok önemli işlere imza attık. Bundan sonraki süreçte de yine görüşmelerimiz devam edecek. Siyasi partiler arasında yürütülen samimi diyaloğun, ülkemizin sorunlarına katkı sağlayacağı inancını taşıyorum. Aynı inancı kendisinin de taşıdığını biliyorum.
Ne zaman Türkiye'nin önemli bir problemi gündeme gelse hayata baktığımız pencere genellikle Cumhuriyet Halk Partisi ile aynı pencere oluyor. Duyarlılıklarımızı, farklılıklarımızı muhafaza edeceğiz. Bu ziyaretin çok önemli bir başlangıç ifade ettiğini söyleyemem. Biz zaten bir başlangıç arayışı içinde değiliz. Biz bütün siyasi partilerle birlikte bir birliktelik arayışındayız. Farklı siyasi partilerle de diyaloğa kapattığımız bir kapı yoktur. Vatandaşımıza nefes alabilme imkanı sağlayacak bir siyasi zemin oluşturma çabası içindeyiz."
Özgür Özel: Seçmenlerimiz birbirine uzak insanlar değil
Özel ise şu ifadeleri kullandı:
"İYİ Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi ilişkisi, İYİ Parti'nin kurulduğu günden bugüne kadar hep karşılıklı nezaket, iş birliği içerisinde ilerledi. Seçim bölgelerimiz yan yanadır. İzmir'le Manisa. Komşuyuz. Zaman içinde aramızda gelişen diyalog, karşılıklı samimiyet birinin söylediğini öbürünün gözünden anlayacağı kadar bir seviyeye taşındı. Pek çok zorluğu, sıkıntıyı, olası kriziyi yaşanmadan çözülmesine katkı sağlamış bir geçmişimiz var. İki başkan olarak yeniden yollarımızın kesişmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum. Seçmenlerimiz birbirine uzak insanlar değildir. Birbirine en yakın ilişkileri kurabildiğimiz seçmenler. Türkiye siyasetinde memnuniyetle takip ettiğimiz ve içinde bulduğumuz bir normalleşme süreci yaşanıyor. İYİ Parti ile bir normalleşme çabamız yok. Olması gereken süreci yaşıyoruz. İlişkilerimizi en iyi düzeyde sürdüreceğiz.
"Temennimiz, muhalefete muhafelet etmek değil, iktidara muhalefet etmektir"
Biz 31 Mart partilerinin birinci partisiyiz. Son genel seçimlerde ana muhalefet partisiyiz. Birlikte ortak görüşlerde buluştuğumuz İYİ Parti'yle meclisin güçlendirilmesi konusundaki ortak düşüncemiz karşılık bulmuş gibi görünüyor. Bugün meclisteki grubu bulunan siyasi partilerde AK Parti ve Saadet Partisi dışında bütün partilerin genel başkanları milletvekili. Parlamentonun evrilmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Biz bugün memleketin ne kadar sorun varsa, emekli maaşından asgari ücrete kadar, atanmayan öğretmenlerden müfredat krizine kadar, atanmayan subay ve çavuşlardan hayat pahalılığına kadar... Halktan baktığımız bir perspektifle uzun uzun sohbet etme fırsatı bulduk. Temennimiz, muhalefete muhafelet etmek değil, iktidara muhalefet etmektir.
Milletin yararına her şeyde birlikte olacağız. Her konuda aynı fikirde olmayabiliriz. Bunu da birbirimize nazik bir dille ifade edebiliriz. Mutabakat içindeyiz. Burada gördüğümüz ev sahipliğinden, dostluktan, sıcaklıktan bir kez daha çok memnun olarak buradan ayrılıyorum.
Ayhan Bora Kaplan hakkındaki soruyu yanıtlayan Dervişoğlu, "Eksik bilgiyle yanlış yorum yapmamaya özen göstermem lazım. Muhalefet liderleri bu konuda fazla bilgi sahibi değil" dedi.
"Türkiye, İtalyan mafya filmi mi izliyor belli değil”
Ayhan Bora Kaplan soruşturması ile ilgili soruyu yanıtlayan Özel ise şunları söyledi: "İtalyan mafya filmi mi izliyor Türkiye, yoksa adalet siyaset emniyet üçgeninde yaşanan bir şeyleri mi izliyor belli değil. O yüzde herkes aklını başına alsın. Bu ülkede beraber huzur içinde beraber yaşayacaksak insanların adalete güven duymaları lazım. Bugün Türkiye’de adalete güven yüzde 20’nin altına geriledi. Böyle devam ederse tek haneli rakamlara indirecekler adalete güveni. Bu şartlarda mahkemeye güvenin olmadığı yerde, yüksek yargıya güvenin olmadığı yerde demokrasi olmaz. Mesele fevkalade yanlıştır. Her gün taraflar taraf değiştiriyor.
"Adalet Bakanının ve İçişleri Bakanının siyasi partileri bilgilendirmesi lazım"
İçişleri Bakanıyla bir partinin genel başkanının twitler üzerinden Cumhurbaşkanına ve birbirlerine mesaj vermeleri demokrasi görüntüsü değil. Demokrasi şeffaflık rejimidir. Adalet Bakanının ve İçişleri Bakanının hızla siyasi partileri bilgilendirmesi lazım. Diğer iki liderinde emniyetin ve adaletin üzerinden ellerini çekmeleri gerekiyor."
"Yargıtaydaki atama normalleşme anlayışına uygun değil"
Özel, Yargıtay'daki atama hakkında şu yanıtı verdi:
"Yargıtay seçimindeki sonuç Sayın Erdoğan'ın beklediği gibi olmadı. Bunu hepimiz biliyoruz. Ama yaptığı atama maalesef 31 Mart'tan sonra gelişen diyalog ve normalleşme anlayışına uygun değildir. Her fırsatta yeni bir anayasadan bahsediyorlar. Ben de diyorum ki önce mevcut anayasaya uyun sonra yeni anayasa isteyin.
Erdoğan ve Meclis Başkanı her fırsatta yeni anayasadan bahsediyorlar. Mevcut anayasaya uymamanın baş kahramanını, en çok oyu almamasına rağmen dün gece yarısı atıyorsunuz. Anayasa ihlalinin sembol ismini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı atıyorsanız, sizin anayasa ihlalindeki ısrarınız sürüyor demektir. Bundan sonra nasıl normalleşecek bu ülke? Yüksek yargı bu tür pazarlıkların yapılacağı yer değildir."