CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay’da Kırıkhan Endüstri Meslek Lisesi temel atma törenine katıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel burada yaptığı konuşmada, 6 Şubat’ın Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde yaşanmış en büyük acılardan biri olduğunu söyledi. Özel, “ Tam 8 kez imar affı çıkardılar. O parayı bile deprem için harcamadıkları ortaya çıktı” dedi.

“Halen kayıp depremzedeler var”

CHP Genel Başkanı Özel'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

2021 yılında TBMM Araştırma Komisyonu Raporu, Türkiye’deki 10 milyon civarındaki yapı stokunun 6-7 milyon arasındakinin kısmi ya da yüksek riskli konutlar olduğunu söylüyor. Ne Erdoğan, ne de 6 Şubat depreminin Çevre Bakanı Murat Kurum bu riskli yapılarla meşgul olmadı. Verilere göre Hatay’da deprem anında 13 bin 883 bina çöktü. Oysa onlar Antakya, Defne, Hassa, Kırıkhan’da binaların yüzde 29 ila yüzde 51’nin depreme karşı dirençsiz olduğu daha önceden yayınlanan raporlarda yazıyordu zaten. Jeoloji Mühendisleri Odası, Şubat 2021’de Hatay kent merkezinde, Antakya, Defne, Hassa, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin’de 25 mahallenin doğrudan diri fay hattı üzerinde olduğunu ve derhal taşınmaları gerektiğini söylemişti. Bu konuda önlem almak yerine imar affı çıkarmayı tercih ettiler. Hatay’da 56 bin, Malatya’da 22 bin Kahramanmaraş’ta 39 bin yapı, temel mühendislik hizmetleri aldığı şüpheli oldukları halde toplamda 294 bin yapı, imar affından yararlandı, affedildi ve denetim dışında bırakıldı. Sonra bu deprem yaşandı. Bu deprem yaşanmadan önce 21 yıl bu iktidarın süresi ve imkanı vardı. Toplanan para vardı. Ama tercihlerini bu yönde kullanmadılar. Rapora göre yıkılan binalar arasında daha önce riskli oldukları için dönüşümü sağlanan çok sayıda bina da bulunuyor. Yani yapılan kentsel dönüşümler de usulüne uygun ve dirençli binalar yaratmak üzere değil göstermelik olmak üzere ortaya çıkmıştı. Gelinen noktada bir de depremden sonra yaşananların bugüne sirayet eden sorunları var. Örneğin sağlık sorunları. Halen daha salgın hastalık riski, halen daha asbest yüzünden kanser riski, uyuz ve bit gibi çoktan geride bırakılmış olan rahatsızlıkların çok ciddi şekilde bildiriliyor olması, solunum yolu enfeksiyonları çok önemli sorunlar olarak dile geliyor. Kayıp çocuklar var. Kurulmasını teklif ettiğimiz komisyona ‘hayır’ oyu verdikleri, halen daha kayıp depremzedeler var. Halen daha sevdiklerinin mezarına kavuşamamış, naaşlarına kavuşamamış depremzedeler var.

"294 bin yapı imar affından yararlandı"

Jeoloji Mühendisleri Odası, Şubat 2021’de Hatay kent merkezinde, Antakya, Defne, Hassa, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin’de 25 mahallenin doğrudan diri fay hattı üzerinde olduğunu ve derhal taşınmaları gerektiğini söylemişti. Bu konuda önlem almak yerine imar affı çıkarmayı tercih ettiler. Hatay’da 56 bin, Malatya’da 22 bin, Kahramanmaraş’ta 39 bin yapı, temel mühendislik hizmetleri aldığı şüpheli oldukları halde toplamda 294 bin yapı imar affından yararlandı, affedildi ve denetim dışında bırakıldı. Sonra bu deprem yaşandı. Bu deprem yaşanmadan önce 21 yıl bu iktidarın süresi ve imkanı vardı. Toplanan para vardı. Ama tercihlerini bu yönde kullanmadı.

Dün gece 973 ilçemiz, deprem saatinde ışıklarını açtılar, 81 ilde 973 ilçede CHP’liler saygı duruşunda bulundular, anma programındaydılar. Bu tip olayların anılması, unutulmaması için, hatırlanması için, bir daha yaşanmaması için yapılması gerekenlerin düşünülmesi, üzerimize düşen ödevlerin hatırlanması ve paylaşılması için son derece önemli. Biz bu süreçte, ilk günden itibaren bu meseleyi siyasi bir mesele olarak, siyasetin gündemi içine alarak onu istismar etmekten özellikle geri durduk. Elbette depremdeki can kayıpları fevkalade politik ve siyasi meselelerdir. Çünkü siyaset öncelik belirleme işidir. Siz önceliğinizi bir kentin rantını aktarmaktan yana mı kullanıyorsunuz, yoksa o kenti dirençli hale getirmek için mi kullanıyorsunuz? Sele, yangınlara, doğal afetlere ve depreme karşı dirençli kent yapmak bir siyasi tercihtir. O kentin arsalarını ranta açmak başka siyasi tercihtir. Ama biz gündelik siyaset içinde, canlarımız enkaz altındayken, halen daha her yerde bir umut arama ve kurtarma çalışmaları sürüyorken, bunu sıcak siyasetin bir parçası yapmak istemedik. Bu konuda son derece özenli dil kullandık.

CHP'li Ömer Fethi Gürer: 100 liraya 1 kilo bamya alınmıyor CHP'li Ömer Fethi Gürer: 100 liraya 1 kilo bamya alınmıyor

"Eninde sonunda iyiler kazanacak"

Biz bu süreçte ilk günden itibaren bu meseleyi, siyasi gündemin içine alarak istismar etmekten geri durduk.

Gidenler geri gelmeyecek ama yavaş yavaş her şey daha iyiye gidecek. Eninde sonunda iyiler kazanacak. Hiçbir zaman karanlık aydınlığa galip gelmez.

İyilerin kazanacağı yarınlar için size CHP ailesinin herkesin en sıcak dayanışma duygularını iletiyorum. Taş kalplileri yeneceğiz sevgi kazanacak."

Kaynak: Haber Merkezi