Dijital demokratik katılım CHP’nin tüm üyelerinin telefonlarına indireceği bir uygulama aracılığıyla sağlanıyor. Şubat ayında ilk tanıtımı yapılan mobil uygulamanın ana hedefi, üyelerden genel başkana ulaşan bir iletişim ve partinin karar alma süreçlerine katılım ağı kurmak. Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, Özel’in Genel Başkan seçildiği kurultayda yaptığı konuşmada, ‘yepyeni bir katılım modeli’ ifadesiyle tanıttığı Dijital Demokratik Katılım uygulaması, şubat ayında kısmi olarak kullanıma açıldı. Geçen 3 ayda sürekli güncellenen ve geliştirilen uygulamayı şu anda CHP’nin Kurultay delegeleri ile il ve ilçe başkanları kullanabiliyor. Uygulamanın 1 buçuk ay sonra bütün üyelere açılması planlanıyor.

Uygulamanın kullanıldığı kısa sürede ilk sonuçlar da alınmaya başlandı. Örneğin partinin eylül ayında yapacağı tüzük kurultayı için bu uygulama üzerinden de öneriler toplandı. Değişimin Yüzyılı ismi verilen CHP’nin mobil uygulamasının detaylarını, sistemin nasıl çalıştığını anlattı. Uygulamanın demokratik katılım süreçlerini güçlendirdiğini, hızlandırdığını ve sağlıklı sonuçlar elde ettiklerini belirten Özel, “Sorduğumuz soruya verdiğimiz sürede yanıt alıyoruz. Belirlediğimiz konularda görüş alıyoruz. Tüm bunlar anında önümüze düşüyor. Gelen yanıta cinsiyet, yaş, bölge, kırımları ekleniyor. Ayrıca yazılı görüş istediysek saniyeler içinde yapay zeka üzerinden iyi bir özet geliyor. Bu 1 milyon 2 yüz bin kişiyle de olabilecek. Çünkü yapay zeka bunların hepsini yapabiliyor artık” diye konuştu.

İl Başkanı olmak için 3 sertifika gerekecek 

Uygulamanın henüz tasarım aşamasında olan ‘eğitim’, ‘eşgüdüm’, ve ‘denetim’ olmak üzere üç önemli modülü olacağını belirten Özel, eğitim modülünü şöyle anlattı: “Mesela üyemiz gelecekte belediye meclis üyesi olmak istiyor. Belediye meclis üyesi adayları için hazırlanan eğitimleri bu uygulamadan alabiliyor. 4 ayrı kokarttaki dersleri tamamlaması ve sertifikalarını alması gerekiyor. Ya da mesela il başkanı olmak için üç sertifika gerekecek; toplam 17 ders. O sertifikaları toplamadan il başkan adayı olamayacak.”

Bir yıl içinde uygulamaya geçmesini öngördüklerini söylediği bu modül için Özel, “Biz artık seçilenleri eğitmek yerine eğitilmişler içinden seçeceğiz” dedi. Eğitim modülündeki tüm eğitimlerin dijitalleştirildiğini, görselleştirildiğini ve uygulamaya entegre edildiğini belirten Özel, “Belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini, devamında bütün üyeleri eğiteceğimiz kapsamlı bir modül olacak. Bütün örgütümüze ulaşacağız. Talep halinde yüz yüze eğitim de olacak. Ama uzaktan eğitime geçiş sürecini başlattık. Bütün dersler teknolojinin bütün imkanlarından yararlanılarak dijitale de taşınacak” dedi.

Özgür Özel, Çayırhan Termik Santrali'nde madencileri ziyaret etti Özgür Özel, Çayırhan Termik Santrali'nde madencileri ziyaret etti

Yılmaz Büyükerşen koordine edecek

Eğitimlerin dijitalleşme sürecini Eskişehir’in önceki belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’in koordine ettiğini belirten Özel, “Yılmaz Büyükerşen Açıköğretim’i icat ettiği gibi parti içi eğitimi de bu modüle taşıyor. Bir kez daha onun heyecanı içinde” ifadelerini kullandı. 

Uygulamanın bir diğer modülü olan Eşgüdüm Modülüne ilişkin de bilgi veren Özel, bu modülde belediyelerin eşgüdümünü sağlayacak bölümler olacağını şu sözlerle anlattı:

“Bu modülde proje havuzu var. Hem fiziki proje havuzu var hem de soyut projelerin havuzu var. Diyelim ki bir belediyemizde bir kreş projesi çizilmiş ve çok beğenilmiş. Bunu tüm belediyelerimizde uygulayabileceğiz. Herhangi bir projemizi çizecek mimara 'biz projeyi tüm belediyelerimizde kullanacağız' diyeceğiz öncesinde. Sonra bir daha o projenin çizimine ödeme yapmayacağız, sadece projenin uygulaması için para ödeyeceğiz. Şimdi başarılı projeleri, belediyenin kendi çizdirdiği, yaptırdığı projeleri bu havuza koyuyoruz. Bir de daha soyut projeler var. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Anne Kart projesi. Modüle bu ve benzer projelerin nasıl yapıldığı da yazıyor.”

Kaynak: Haber Merkezi