AK Parti MYK, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı AK Parti MYK, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’nin, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğuna ilişkin gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayımlanması hakkındaki soruyu yanıtladı. “Bir kez daha zaman muhalefeti haklı çıkardı. Can Atalay’ı haklı çıkardı. Hatay halkını haklı çıkardı” diyen Özel, şunları söyledi:

“Meclis Başkanı’nın kararı okutmaması gerekiyordu”

“Maalesef Meclis Başkanı’nın yaptığı tutum yanlıştı. İlk başta takındığı tutum doğruydu. Ama daha sonra döndü dolaştı bu hukuksuz kararı okuttu. Okutmaması gerekiyordu. Okuttu. AYM de kararını verdi, ‘Yok hükmündedir’ diye. Atalay ile ilgili aslında bu kararın altı ay önce alındığını biliyoruz. Gerekçeli kararı altı ay bekletip Meclis kapandıktan iki gün sonra duyurdular. Bu kararın derhal okunması lazım. 15’inde Meclis toplanacak. Toplandığı gün Meclis Başkanı’nın AYM’nin yok hükmünde saydığı bu kararını okutması lazım. Bana kalsa okutmaya da gerek yok çünkü AYM yok hükmünde saymış ama tutanaklara girmesi gerektiği için bu karar doğrultusunda milletvekili özlük haklarını yeniden kazandığını, düşen komisyon üyeliğini yeniden kazandığını, o düşme işlemlerinin tamamının yok hükmünde olduğunu ilan etmeleri ve Can Atalay’ın zaman geçirilmeksizin serbest bırakılarak yemin etmesi lazım.”

“Anayasa’ya uygun davranmasını bekliyoruz”

“Adalet Bakanlığı’na şunu hatırlatıyorum. Anayasa’nın ilgili maddesi, AYM kararlarının yasama, yargı ve yürütme organları için bağlayıcı olduğunu, gerekçeli karar açıklandıktan sonra herkesin buna uymak zorunda olduğunu söylüyor. Hepimizin görevleri var. Birinci görev Adalet Bakanı’nın. Hızlı şekilde Silivri Cezaevi’nden Can Atalay serbest bırakılmalıdır. İkinci görev 15’inde Meclis‘in açılmasıyla birlikte eski kararın yok hükmünde olduğuna ilişkin karar okutularak tutanaklara geçirilmeli, Meclis’i yöneten ki Numan Bey yönetecek görünüyor, Numan bey tarafından kürsüye davet edilerek yemin etmesi gerekir. Bunun dışında bize düşen gidip Atalay’a aramıza hoş geldin demektir. Türkiye’de başka kimseye bir şey düşmüyor. Adalet Bakanlığı serbest bırakacak, Meclis Başkanlığı yemine çağıracak. Sayın Meclis Başkanı’nı dün aramıştım. Ben ona ulaşamadım. Yoğun programda o beni aradı ulaşamadı. Birazdan bu konuyu da görüşeceğim bir görüşme yaparak kendisine beklentimizi ifade edeceğim. Kendisinin hukuka, Anayasa’ya uygun davranmasını bekliyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi