MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik değişikliğiyle özel okullarda ‘milli ve kültürel değerlere aykırı’, öğrencilerin psikososyal gelişimine katkı sağlayamayacak etkinlikler yapılamayacak. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Genel Başkanı Ahmet Akça, “Noel, Paskalya, Cadılar Bayramı gibi etkinliklerin okullarda aşırıya kaçarak kutlanmasının kültürel bir yozlaşmaya yol açtığını düşünüyorum” dedi.

Söz konusu bayramların kutlanmasını uzun zamandır ‘doğru bulmadıklarını’ belirten Akça, “Milli Eğitim Bakanlığımızın bu düzenlemesini çok yerinde bir uygulama olarak görüyoruz. Milli eğitimin temel hedeflerinden biri milli ve kültürel değerler bağlı gençler yetiştirmektir bu bağlamda Noel, Paskalya, Cadılar bayramı gibi etkinliklerin okullarda aşırıya kaçarak kutlanmasının kültürel bir yozlaşmaya yol açtığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımız kendi kadim medeniyet köklerinden beslenmelidir”

Bu etkinliklerin asimilasyona yol açtığını dile getiren Akça, “Bu tür başka milletlerin kültürlerine ve dinlerine ait etkinliklerin hiç sorgulanmadan öykünmeci bir yaklaşımla kutlanması aynı zamanda bir asimilasyona da yol açmaktadır. Bizim gibi büyük bir tarihi geçmişe ve medeniyet birikimine sahip bir milletin varisleri olan çocuklarımız kendi kadim medeniyet köklerinden beslenmelidir” diye konuştu.

Ahmet Akça Özder

“Uygulamanın azınlık okullarını kapsayacağını düşünmüyorum”

Söz konusu kararın ‘özel okul’ adı altında faaliyet gösteren azınlık okullarını kapsayıp kapsamadığı konusunda bir açıklama yapılmadı. Bu konudaki düşüncelerini aktaran Akça, “Bu uygulamanın azınlık okullarını ve konsolosluk okullarını kapsayacağını düşünmüyorum. Bildiğim kadarıyla azınlık okullarının çalışma statüleri farklı. Azınlık okulları bu ülkenin sadık bir vatandaşı olması bilinciyle kendi toplumlarına ait kültürel değerlerini kendi çocuklarına öğretmekte serbest olmaları gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Konteyner okullarda eğitim gören öğrenciler salgın hastalıklarla karşı karşıya Konteyner okullarda eğitim gören öğrenciler salgın hastalıklarla karşı karşıya

Bakanlığın bu konuda herhangi bir kısıtlamaya gideceğini düşünmediğini söyleyen Akça, “Uluslararası okullar ile azınlık okullarını birbirinden ayırt etmek lazım. Türk öğrenci okutan uluslararası okulları da bu yönetmeliğin bağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Akça, sözlerini şöyle noktaladı:

“Okullarda bazen istisnai olarak evrensel eğitim normlarına uymayan kutlamalar ve etkinlikler da yapılabiliyor bu yönetmelik onlara da bir düzenleme getiriyor. Evrensel eğitim normlarına uymayan her türlü etkinlik ve faaliyetlere getirilen düzenleme tabii ki tüm okul türlerini bağlar.”

Muhabir: Betül Vural