Özel okul ücretlerinin belirlenmesinde son 2 yıldır kullanılan formülden vazgeçiliyor. 2022 yılının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan özel okullarda ücret artış oranının yüzde 36 ile sınırlandırıldığını belirtmiş ve 2022-2023 eğitim öğretim ücretleri buna göre belirlenmişti. 6 Ocak 2023 tarihinde alınan kararda ise; ‘yapılacak artış oranı yıl sonu TÜFE oranı dikkate alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir’ ifadesi kullanılmış, daha sonra MEB, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için yüzde 65’lik bir tavan oran açıklamıştı.
Hürriyet'te yer alan habere göre; 8 ay sonra, 5 Ağustos tarihli Resmî Gazete’de açıklanan değişiklikle eskiye dönüldü. Kararı yorumlayan Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk ocak ayında kararın iptal edilmesi için dava açtıklarını anımsatarak şunları ifade etti:
“Yönetmeliğimiz eski halini aldı ve ‘artış oranı Bakanlıkça belirlenir’ ifadesiyle beraber doğan muğlak durum ortadan kaldırıldı. Olması gereken buydu. Şimdi ücretleri hangi ay açıklarsanız o ayın ÜFE ve TÜFE verileri toplanır, ikiye bölünür ve çıkan rakamın üzerine 5 puan enflasyon payı eklenerek artış oranı belirlenir. Bu yıllardır böyleydi. Uygulama 2024-2025 eğitim öğretim yılı için geçerli olacak. Yüzde 65 ile ilgili kararın açıklanmasının ardından yönetmeliğin iptaline ilişkin bir dava açmıştık. Çünkü bakanlığın iki dudağı arasındaydık ve ortada net bir ifade yoktu. Önümüzdeki 2023-2024 eğitim öğretim yılını kapsayacak şekilde alınan yüzde 65’lik artış oranı nedeniyle kurumlarımız çok ciddi sıkıntı içerisinde. En önemli gider kalemimiz öğretmenlerimizin ve çalışan personelimizin ücretleri. Orana bakarsak asgari ücret 2 senede 2 bin 825liradan 11 bin 402liraya geldi. Biz ise önce yüzde 36 sonra yüzde 65 sınırlamayla karşı karşıya kaldık. Özel okullar üzerinde ciddi bir ekonomik baskı oluştu. Yeni kararın kısa ve orta vadede bizim için çok büyük bir getirisi olmayacak ama gelecek için adaleti sağlayacak.”