Özel Eğitim Öğretmenliği bölümü, öğrencilerin özel eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitim almış öğretmenlerin yetiştirildiği bir lisans programıdır. Bu programda öğrenciler, özel eğitim alanındaki temel konuları, öğrenci değerlendirme tekniklerini, öğretim stratejilerini ve özel eğitim yasalarını öğrenirler.
Özel eğitim öğretmenleri, öğrencilerin farklı öğrenme ihtiyaçlarına uygun özel eğitim programları tasarlayabilir, öğrencilerin bireysel öğrenme hedeflerini belirleyebilir ve öğrencilerin ilerlemesini düzenli olarak takip edebilirler. Ayrıca, öğrencilerin duygusal ve davranışsal ihtiyaçlarına uygun destek sağlayabilirler.
Özel eğitim öğretmenleri, özel eğitim okullarında, genel eğitim okullarında özel eğitim sınıflarında, rehabilitasyon merkezlerinde, hastanelerde ve hatta özel evlerde çalışabilirler. Ayrıca, özel eğitim öğretmenleri özel eğitim danışmanı olarak da çalışabilirler ve öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun öğretim materyalleri, araçları ve teknolojileri önerirler.
Özel eğitim öğretmeni olmak için Çocuk Gelişimi Bölümü okunabilir. Ardından birtakım ek eğitimler tamamlanabilir. Eğitim Fakültesi çatısı altındaki dört yıllık Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümünde de eğitim alınabilir. İki yıllık belirli ön lisans programlarından mezun olup DGS ile bu bölüme devam etmek de mümkündür.
Kamu çalışanları ve emeklilerine yapılan yüzde 49.25'lik zam kararı netleşti. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenlerin maaşlarına refah payı veya sabit bir artış yapılıp yapılmayacağı henüz belirsizliğini koruyor.
1/4 kademesindeki bir öğretmenin maaşı mevcut 26,654 TL'den, yeni düzenleme ile birlikte 39,781.09 TL'ye çıkacak. Uzman öğretmenler ise mevcut 29,538 TL'lik maaşlarını yüzde 49.25 oranındaki zamla birlikte 44,085 TL'ye yükselecek.
2024 Ocak itibarıyla derece ve kademelere göre öğretmen maaşları şu şekilde güncellendi:
Uzman öğretmen (1/4): 29,538 TL'den 44,085.465 TL,
Öğretmen (1/4): 26,654 TL'den 39,781.095 TL.