Rafi Ay, konuşmasının başında tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutladı. 
Asgari ücrete ara zammın yapılması gerektiğini vurgulayan Rafi Ay, vergide adalete işaret etti. Ay, “Vergiyi çok kazanandan almak gerekir.  Emeğin üzerindeki vergi yükünü alın. Tasarrufu kamu kaynakları yapar.  Dolaylı vergiyi de direk vergiyi de bu ülkenin emekçileri ödüyor. Adalet emekçilerin üzerinden sağlanmamalı. Hadi bir adım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Rafi Ay’ın konuşmalarının satırbaşları şu şekilde;
Geçen yıldan bu güne ülkemizde birçok şey değişti. Bugün önemli bir gün. 24 Temmuz çeşitli adlarla dillendirilse de özgür basın için önemli bir gün.

“Emekçiler olarak bu sıkıntıdan en çok bizler etkileniyoruz “

Yoğun bir ekonomi sıkıntısı içerisindeyiz. Emekçiler olarak bu sıkıntılardan en çok bizler etkileniyoruz. Sabit gelirlileriz. Sabit gelirliler en çok etkilenenler oluyor. Tekstil sektörünün kendine has daha çok derin sıkıntı içerisinde.

“ Hiç bir markamız yok”

Fason bir üretim yapan ülkeyiz. İnsan oğlu var olduğu sürece tekstil var olamaya devam edecek. Ülkemizde var olması için bu mücadeleyi vermeliyiz. Tekstil bu ülkede kalmalı. Bunun için mücadele etmeliyiz. Tekstilde bu kadar iyi üreten bir sektör olmasına rağmen hiçbir markamız yok. Tekstilin ana sıkıntılarından biri markalaşamıyoruz. Fason üretim yapıyoruz. 

“Tekstil sektöründe bu tür şeylerle mücadele ediyoruz”

Bize fason üretim yapan ya da yaptıran daha ucuz, daha pazara yakın olan yerlerde üretim yaptırmaya başladılar.
 Türk tekstil sektörün durumu da bu şekilde. Karbon enerjiye uyum  sağlamaya çalışırken tekstil sektöründe de bu tür şeylerle mücadele ediyoruz.

“Herkes ucuz işçiliğin peşinde”

20 milyar doları  üzerinde ihracatımız var. 20 milyar doların üzerinde üretim kapasitemiz varken bu sektör üreticiden kaymaya devam ediyor.  Ucuz işçilik. Herkes ucuz işçiliğin peşinde. Ucuz işçiliğin olmasıyla kaymalar başlıyor. 90 bin kişi bu sektörden çıkıyor. Sektör küçülürken kalifiye elaman sıkıntısı yaşıyoruz. Burada ucuz işçilik değil kaliteli verimli işçilik aranmalı. 

“Tekstil sektörü örgütlenmeli”

Tekstil sektörü örgütlenmeli. Bir yasal engel. İşten çıkarmalar ve idari yaptırımlara karşılaşıyoruz. Hukuki süreçler var. Yetki alıyorsunuz bitmiyor. Tekstil sektörü dinamik bir sektör. Ekonomik sıkıntılarla boğuşuyoruz. Bu ekonomik sıkıntılarla boğuşanlar emekçiler. Az kazanandan az çok kazandan çok vergi alınmalı ama döndüğümüz zaman bu değil.

“Emekçinin üzerinden vergi kaldırılmalı”

Asgari ücretin artışı oranı kadar vergi oranları atılmalıdır. Vergiyle ilgili  adalet sağlanmalı. Emeğin üzerindeki vergi yükünü alın. Tasarrufu kazanandan yaparsınız. Biz emekçiler 100 yıl önceki sorunlarla boğuluyoruz. Biz karnımızı doyuramıyoruz, kiramızı ödeyemiyoruz. Dolaylı vergiyi de doğrudan vergiyi de emekçilerin üzerinden sağlanıyor. Adalet sağlanmalı bu adaletin saplanması için emekçinin üzerinden vergi kaldırılmalı.

“Enflasyonun sebebi emekçiler değil”

Asgari ücret. Yüksek enflasyon vardı. 6 ayda bir zam yapılıyordu. Yetmese de   pansumandı. Bu yıl o da yok. Enflasyonun sebebi emekçiler değil. Asgari ücrette zammı artışı da bekliyoruz. Enflasyonla hep beraber kaldıralı . Bunu vergi adaletiyle sağlayalım. 

Orta Vadeli Program’ın iç tutarlılığı yok: Emekçiler için önümüzdeki üç yıl daha çetin geçecek Orta Vadeli Program’ın iç tutarlılığı yok: Emekçiler için önümüzdeki üç yıl daha çetin geçecek

“Emeklilere yapılan zam yeterli değil” 

Emeklilere yapılan bu zam kesinlikle doğru değildir.  Hakları 12 bin 500 TL değil. Siz onları düşük ücrete ve vergi yüküyle kazançları alırsanız. Torba kanunuyla yüzde 5’lik destek kaldırıldı. 
Dışarıdan para armanıza dolar almanıza  gerek yok. Bu ülkenin öz kaynağı  var. Azimli üreticileri var. Bu ülkenin tekstil sektörü var.

Muhabir: Sümeyye Aksu