Orta Vadeli Program'ın (OVP) sunumunda sıkı para politikasıyla ilgili güçlü mesajlar politika faizi beklentilerinin tekrar gözden geçirilmesine yol açtı.
Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk OVP'ye yönelik değerlendirmelerinde sıkı para politikası mesajları ve enflasyon tahminlerinin artmasıyla 2023 için politika faizi beklentilerini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti.
Ekonomistler değerlendirmelerinde OVP'nin öngörülen dezenflasyon patikası dışında, önceki programlara göre daha gerçekçi makro projeksiyonlar içerdiğini açıkladı.
Değerlendirmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sıkı para politikası mesajları vurgulandı. Raporda bu konuda "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için para politikasının sıkı tutulacağını belirtmesi, bize göre yeni TCMB yönetimine faiz artırımlarına devam etmesi için destek verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun süredir yüksek faiz oranlarının yüksek enflasyona yol açtığı görüşünü savunduğu için bu önemli" değerlendirmeleri bulundu.
Faiz beklentisi artırıldı
Temmuz'daki güçlü artış ve ağustos ayında manşet enflasyonda yaşanan rekor artış nedeniyle faiz profilimizdeki yukarı yönlü riskleri vurguladıklarını açıklayan Morgan Stanley ekonomistleri OVP'nin açıklanmasından sonra eylül ayı toplantısına yönelik tahminleri 500 baz puanlık bir artışla yüzde 30'a yükseltti.
Ekonomistler Ekim ve Kasım aylarında 250 baz puanlık iki artış daha ekleyerek 2023 beklentisini yüzde 35'e çıkardı.
Kur ve enflasyon tahminlerindeki uyumsuzluk Morgan'ın dikkatini çekti
OVP'nin açıklanmasıyla kur projeksiyonu ve resmi enflasyon tahminleri arasındaki uyumsuzluk kamuoyunun dikkatini çekmişti. Morgan ekonomistleri değerlendirmelerinde bu durumun altını çizdi. Raporda konuyla ilgili olarak "OVP'de yer alan ve ortalama Dolar/TL 'yi 2023'te 23,9 ve 2024'te 36,8 seviyesinde görerek ortalama kurda yıllık yüzde 54'lük bir artışa işaret eden örtük nominal döviz kuru projeksiyonlarının, enflasyonda 2023 yıl sonunda öngörülen yüzde 65'lik düşüşten 2024 yıl sonunda öngörülen yüzde 33'lük düşüşle tutarlı olmadığını düşünüyoruz. Türkiye'nin potansiyel büyüme oranı olan yüzde 4,5 civarında bir büyüme patikası göz önüne alındığında, OVP'nin çıktı açığında da önemli bir genişleme içermediğini, bunun da TCMB'nin 2024 enflasyon tahminleri üzerinde önemli yukarı yönlü riskler anlamına geldiğini düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı.