Türkiye’de otomobil fiyatlarını can yakan seviyelere getiren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan müjde geldi. Milyonlarca esnaf eskiyen araçlarını yenisiyle değiştirmek için müjdenin detaylarını araştırmaya başladı. Erdoğan’ın açıkladı ÖTV müjdesinin ardından ÖTV nedir, ÖTV nasıl hesaplanır ve ÖTV’siz araç fiyatları sorgulanmaya başladı.
ÖTV İndirimi Nedir?
Özel Tüketim Vergisi anlamına gelen ÖTV, belirlenen ürün ve mallardan oransal ya da maktu olarak alınan harcama vergisidir. Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde, 4760 sayılı kanunla 2002 yılında uygulanmaya başlanmıştır. ÖTV, ithal edilen veya üretilen ve alıcıya teslim edilen herhangi bir mal ya da ürün için geçerlidir. ÖTV indirimi ise matrah limitlerinin değiştirilmesi ile belirli oranlarda bazı mal ya da ürünlere uygulanır. Bu mallar herhangi bir tüketim ürünü olabilir. Araçlarda ÖTV indirimi sayesinde hem vergi dilimleri hem de matrahlar değişebilir. Bu sayede kişiler, belirlenen araçları daha uygun fiyatlarla satın alabilir.
ÖTV nasıl hesaplanır?
Sıfır ticari araçta ÖTV’yi de sıfırlayacak düzenleme kapsamında esnaflar hangi işle uğraşırsa uğraşsın esnaf kimliği ile ÖTV’siz araç alabilecek. Bu düzenleme sayesinde kendi araçlarını sıfırıyla değiştirenler ortalama 50.000 lira ile 150.000 lira arasında bir vergi yükünden kurtulmuş olacak. Fakat motor hacmi, araç tipine göre değişiklik gösteren ÖTV fiyatları net değil. Bunun için bir hesaplama yapılması gerekiyor.
ÖTV tutarları
Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla da katma değer vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıkarılmıştı. Resmi Gazete'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bugün yayımlanan karara göre, akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırıldı. ÖTV tutarları, benzinde ve motorinde 5 lira, LPG' de 4 lira artış kaydedildi.