Otomotiv sanayisinde gittikçe azalan çırak sayısı mesleki bir sorun olarak büyümeye devam ediyor. Çırak sıkıntısı sadece otomotiv sektörüyle sınırlı değil. Diğer sanayi kollarında da benzer sorunun yaşandığını belirten esnaf, 5-10 sene sonra çalıştıracak eleman bulamayacaklarını belirtiyor. Ankara’da Yeni Başkent Oto Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren otomotiv esnafı, “Gelecekte herkes kendi arabasını tamir etmek zorunda kalacak” diyor.
baskentgazete.com.tr’den Muhammed Ali Yahşi’nin haberine göre, rot balans ustası Dursun Kaya çıraklık sorunun 5-10 sene sonra daha da büyük problemlere yol açacağını söyledi. Geçtiğimiz 5 yılda yanında çalıştıracak çırak bulamadığını aktaran Kaya, gençlerin iş beğenmediğini dile getirdi. Kaya “Gençler zora gelmiyor, rahat yaşama alışmışlar, gelen çırak bir ya da iki gün çalışıp sonra gidiyor, 50 yaşıma geldim, vücudum yoruldu, ama çalıştıracak adam bulamadığım için üç usta birlikte çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Dursun usta, mesleğini öğretecek yeni bir nesil olmadığını belirterek "Gelecekte herkes kendi arabasını kendisi tamir edecek ya da çok büyük ücret ödeyerek sayılı servislere götürecek. Çünkü mesleğimizi öğreteceğimiz yeni bir nesil yok. Durum böyle olunca önce dükkanlar ardından da sanayiler kapanacak" dedi.
12 yıllık zorunlu eğitim sisteminin başlamasıyla birlikte çırak sorunun daha da büyüdüğünü söyleyen Kaya, “Lise eğitiminin zorunlu olması çırak sorununu daha da büyüttü. Eskiden liseyi okumak istemeyen gençler burada çıraklık yapıyordu. Şimdi bir genç liseden mezun olduğunda yaşı 18 oluyor, o yaştan sonra da sanayiye gelmek istemiyor” ifadelerini kullandı. Uygulamalı eğitimin sanayide olması gerektiğini belirten Kaya, “Her meslek yerinde öğrenilir, bundan dolayı bu gibi mesleki branşların da öğrenilmesi gereken yer sanayidir. Çırak burada bizden bir şeyler kapabilirse usta olur” dedi. Sadece mesleği değil hayatı sanayide öğrendiğini söyleyen rot-balans ustası, “Sanayiye girmeden önce 5 sene dışarıda çalıştım ama hayatı burada öğrendim. Ticareti de arkadaşlığı da bana sanayi öğretti. İnsanın olgunlaşması için en doğru yer sanayi” şeklinde konuştu.
Yeni Başkent Oto Sanayi Sitesi’nde torna ustalığı yapan Ahmet Taş ise, günümüzde aileler çocuklarının sanayide kötü muamele görmesinden endişe ettiği için çocuklarını sanayiye göndermediğini ifade etti. Taş, “Aileler çocuklarına kıyamıyor, çocuğum dayak yer, orada ezilir korkusu ile çocuklarını sanayiye göndermek istemiyor ama o günler geride kaldı, biz meslek öğrenmek isteyen çıraklara hayatlarını kazanmaları için zanaat öğretiyor, kollarına altın bilezik takmakla kalmıyor ellerine bir elmas sunuyoruz” dedi.