Sıfır araçlara Mart ayı itibarıyla yeni zamlar eklendi. Araç alımlarında ise talep devam ediyor.

Mart ayındaki %5'lik zammın ardından ikinci el pazarı hareketlendi,  5 aylık düşüşün ardından şubat ayında büyümeye geçti. Resmi noter satışlarına göre şubat ayında pazar yüzde 16 civarı bir büyüme ile 573 bin 508 adete ulaştı. Elips Haber’e konuşan Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği Simas ve Vega Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Çalışkan, Mart ayında da hareketliliğin devam ettiğini söyledi.

Çalışkan, “Bildiğiniz gibi havaların ısınması, bahar aylarının gelmesi ve bayramın yaklaşıyor olması her zaman piyasada canlanma yaşanmasını sağlar. Memlekete ya da tatile gidecek tüketiciler ihtiyaçlarını bayram öncesi karşılamaya başlar. O yüzden şu an ikinci el otomobil piyasasında hareketlilik olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

“2024’ün ocak ayından itibaren araç fiyatlarında yüzde 20’lerde bir düşüş yaşandı”

2024 yılının ilk ayından itibaren sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki artışı değerlendiren Çalışkan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Pandemiden itibaren sıfır araç arzında yaşanan üretim ve lojistik sorunları sebebiyle gerek sıfır araç fiyatlarında gerekse ikinci el fiyatlarında ciddi bir artış olmuştu. Arz talep dengesinde yaşanan sıkıntıların yanı sıra döviz kurunun dalgalı seyri ve ikinci el otomobilin yatırım aracı olarak görülmesi fiyatları iyice arttırmış, gerçek ihtiyaç sahiplerinin de mağdur olmasına sebep olmuştu. Ancak sıfır araç üretiminin artması ve ikinci el araç ticaretinde yapılan düzenlemeler sayesinde stokçuluğun önüne geçilmesiyle araç fiyatlarının şu an normal seyrine geldiğini söyleyebiliriz. 2024’ün ocak ayından itibaren araç fiyatlarında yüzde 20’lerde bir düşüş yaşandı.”

Whatsapp Image 2024 03 26 At 11.45.25

Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (SİMAS) Başkanı Gökhan Çalışkan

“Piyasanın canlanması için banka kredisi kullanırken yaşanan sorunların ortadan kalkması lazım”

Taşıt kredisindeki sınırlandırma ve artan fiyatlar otomobil satışlarında engel teşkil ettiğini dile getiren Çalışkan, “İkinci el otomobil ticaretinin önündeki en büyük engellerden biri vatandaşların finansmana erişmede yaşadığı sıkıntılar oluyor. Piyasanın canlanması ve vatandaşların otomobil ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için banka kredisi kullanırken yaşanan sorunların ortadan kalkması lazım. Şu an banka faiz oranları yüksek, vade sayıları ise düşük. Ayrıca almak istediğiniz aracın bedelinin yüzde 30’unu kredi olarak kullanabiliyorsunuz. Bu da haliyle piyasayı etkiliyor.”

“3 - 5 yaşında belirli km’yi geçmemiş araçları yurt dışından ithal edip iç piyasaya sürebilirsek fiyatlarda ciddi anlamda düşmeler yaşanır”

Döviz kurlarındaki artışa dikkat çeken Çalışkan, ihtiyacı olanlar için otomobil alımında en doğru zaman olduğunu söyledi. İç piyasanın rahatlaması için ne yapılmalı? Sorusuna da cevap veren Çalışan, şu öneride bulundu:

“Yurt dışında belirli şartlarda ikinci el araçların ticaret bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ikinci el motorlu kara taşıtı satıcıları tarafında ithalatının önünün açılması gerekir. Mesela 3 yaşında ki 5 yaşında ki belirli km’yi geçmemiş araçları yurt dışından ithal edip iç piyasaya sürebilirsek fiyatlarda ciddi anlamda düşmeler yaşanır ve vatandaşın ikinci el otomobile ulaşması daha kolaylaşır. Bunla ilgili derneğimiz devlet kurumları ile gerekli görüşmeleri yapıyor önümüzdeki süreçte bu adımın atılmasını bekliyoruz.”

Muhabir: Sibel Yazıcı