Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 2009 yılından beri devam eden kentsel dönüşüm ve gelişim bölgeleri çalışmalarıyla birlikte Bursa’da 200 bin kişilik güvenli ve yeni bir şehrin doğduğunu belirtti. Dündar, bir yandan tarihi mirası yaşatma çalışmalarıyla ‘Eski Bursa’yı korurken, diğer yandan modern şehri inşa ettiklerine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kentsel dönüşümde ideal gösterdiği zemin+5 uygulamasının tek uygulandığı çalışma olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, Bursa’nın çarpık ve plansız görüntüsüne son veren, kent silüetini koruyarak dönüşümün önünü açan Türkiye’de ilk ve örnek proje oldu. 2 bin 500 konutun yanı sıra ticaret alanları, kapalı pazar alanı, ibadet, eğitim, sosyal ve kültürel alanları ile yaşama değer katan çok sayıda unsur Soğanlı’da buluştu.

Etap etap büyüyerek ilçeye yayılan projenin 8. etabında incelemelerde bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yatay şehirleşmenin öncü modeli Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde riskli alanda gerçekleştirilen 8. etabı da bitirmenin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Kentsel dönüşümün her zaman en öncelikli konuları olduğunu kaydeden Dündar, “Plansız ve çarpık yapılaşma, yoğun göç ve Bursa’nın deprem kuşağında yer alması gerçeği ile 2009 yılında başlattığımız kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilçemizin birçok yerinde sosyal hayatı kolaylaştıran, yeni bir mimari anlayış getiren, Osmangazi’ye nefes aldıran, en önemlisi planlı ve güvenli şehirleşmenin yolunu açan projeler ortaya çıkarttık. Bu projelerimizin en güzel örneği olan Soğanlı Kentsel Dönüşümü’nde hayat başladı. Sağlam konutları, ticaret alanları, pazar alanı, ibadet ve eğitim mekânları, sosyal ve kültürel alanları ile yaşama değer katan çok sayıda unsura sahip Soğanlı Kentsel Dönüşümü, bugün Bursa’da herkesin yaşamak istediği yerlerin başında geliyor.” dedi.

Osmangazi’de kentsel dönüşüm çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Dündar, “Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tavsiye ettiği zemin+5 kat projesinin uygulandığı tek yer. Bu örnek dönüşümün 8. etabını da tamamladık. Bu etapla birlikte Soğanlı’da 2 bin 500 yeni konutu vatandaşlarımıza teslim ettik. Kentsel dönüşüm demek, güvenli konutlar demek, huzurlu ve mutlu bir yaşam demek.  Deprem kuşağı üzerinde yaşadığımız şehirde güvenli konutların inşası çok önemli. Bizler de bu düşünceyle şehrimizi planladık ve dönüşüme başladık. Bu çalışmalar çerçevesinde Osmangazi’de güvenli bir şehir inşa ettik.” ifadelerini kullandı.

Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin her anlamla örnek bir şehircilik hamlesi olduğuna dikkat çeken Dündar, “Soğanlı bölgemiz, güvenli konutların yanı sıra sosyal donatı, eğitim ve spor alanları, parkları, millet bahçesi, yürüyüş yolları ve geniş caddeleriyle yaşam kalitesini en yükseğe çıkarmış olduğumuz bir bölge oldu. Bu bölgenin dönüşümünü etap etap sürdüreceğiz. Çalışmalarımız büyük bir memnuniyetle takip ediliyor ve destekleniyor.” diye konuştu.

Soğanlı’nın yanında ilçenin diğer bölgelerinde de modern şehirciliği hayata geçirdiklerini anlatan Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak şehre bütüncül gözle bakarak yapmış olduğumuz planlamalar ve dönüşüm çalışmalarıyla birlikte Hamitler, Güneştepe ve Yunuseli bölgesinde yeni, modern ve en önemlisi güvenli konutlarda yaşayan 200 bin kişilik bir şehir ortaya çıktı. Çarpık kentleşmenin bütün zorluklarının yaşandığı bir bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları ve yeni gelişim bölgeleriyle yeni bir Osmangazi, yeni bir Bursa inşa ettik.” dedi.

Soğanlı ve Çiftehavuzlar Mahallesi’nde oturan vatandaşlar da Osmangazi Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmalarını memnuniyetle desteklediklerini belirterek, “Eski ve dayanıksız binaların yanı sıra, dar sokakları ve çarpık yapılaşmanın olduğu bu bölgemiz artık daha modern hale geldi. Kentsel dönüşüm çalışmalarının devam etmesini istiyoruz” diyerek Başkan Dündar’a teşekkür etti.

Kaynak: igf