Resmi Gazete'de yayımlandı: 12 ilin valisi görevden alındı, 16 ile yeni vali atandı Resmi Gazete'de yayımlandı: 12 ilin valisi görevden alındı, 16 ile yeni vali atandı

Tarihçi ve akademisyen İlber Ortaylı Youtube kanalı Kafa Tv’nin konuğu oldu. Ortaylı gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. ‘Suriyeliler memleketlerine dönmeli mi?’ sorusunu yanıtlayan Ortaylı, “Botla Egeyi aşarak Yunanistan’a geçmeye çalışıyorlar. Şimdi bunu yapan bir toplum bırak sen onun Beşar Esad’ını falan bunu yapan bir toplumla bir vatandaş olarak yaşayamayız yaşamamalıyız. Bizim insani değerlerimiz var. Kültürel değer üzerinde konuşmuyorum öyle saçma şeylerle uğraşmam” dedi.

“Suriyelilerle kültürel değerlerimiz uyumsuz”

Kafa Tv’de konu ile ilgili sorulara cevap veren Ortaylı’nın konuşmasından satır başları şöyle;

Bazıları uyumlu ve gerekli bazıları değil böyle kalkıp toptan hepsini atarım zorla atarsın daldaki kirazı bile toplayamazsın toplayamadın. Uzak Asyadan insanlar gelecek yakında, Çinliler neler yapacak Sincan da daha da yapıyorlar. Oradan gelen insanı ben nasıl geri çevireyim. Yani buradan alıp kaç tane böyle Türkmen’i Uygur’u geri verdiler bu çok ayıp bir şey. Uyumsuz olan Suriyelerin kendileri çünkü yapacak işleri yok, bu memleket için kabul edilecek ahlak normları bize katiyen uymuyor. Botla Yunanistan’a geçiyorlar hava şartlarından o bot batmıyor. Çok açık Yunanlılar vuruyormuş fakat her şeye rağmen geçen var işte. 550 bin böyle yetim çocuk var. Beşar Esad’ını falan bunu yapan bir toplumla bir vatandaş olarak yaşayamayız yaşamamalıyız. Bizim insani değerlerimiz var. Kültürel değer üzerinde konuşmuyorum öyle saçma şeylerle uğraşmam.  Biz bir millet olmuşuz. Yani yaşadığımız asırlarda çektiğimiz çileler şanlı şerefli neşeli sayfalar çok karanlık çok karamsar ıstıraplı yas matem dolu sayfalar var.

“Hiçbir Nusayri herhangi bir Arap ile kendini soydaş vatandaş hissetmez”

Suriye coğrafyası uyduruk bir coğrafyadır, ne Roma’da ne Osmanlı’da böyle bir devlet yok, eyaletler var. Suriye’den gelen insanların her şeyden önce mühim olan kendi dinleri ve mezhepleri olan Arapça konuşsalar bile çok büyük fark eder. Hiçbir Nusayri herhangi bir Arap ile kendini soydaş vatandaş hissetmez. Çok açık bir kere sığınmacılara hizmet verilmez. Preventif medicin dedikleri önleyici tıp hizmeti verilmez. Yani işte sen zayıfsın bilmem ne işte seni alıp da bilmem ne şeyle beslenme diyet tedavisiyle bilmem ne şey yapamaz. Sedef döküyorsun bunun uzun boylu tedavisiyle uğraşılamaz bunlar lüks şeylerdir. Başına taş düşmüş kaza geçirmiş haklı veya haksız bir yaralanmaya maruz kaldığında tedavi edilir. Şimdi bütün hastaneler dolu bunlarla böyle bir örgütlenip geliyorlar. Bu hükümet 20  sene içinde başlangıçta tıp hizmetlerinde büyük bir atılım yaptı.  Şimdi kendi kestiği beslediği güzel dalı böyle yok ediyor, ben bunu anlamadım. Kusura bakmasınlar dikkatli olmak lazım. Suriyelilerin yurduna dönmesi gerekir. Lazım kendi memleketini savunamayan bir kitleyi ben niye vatandaş kitlesi yapayım. Burası çok günlük güneşlik bir yer değil.

Kaynak: Haber merkezi