Özel Haber: Deniz Dalgıç

Dünya Bankası, Orta Doğu’daki çatışmaların yayılması durumunda petrolün varilinin 150 doları geçebileceğine ilişkin beklentisini paylaştı. Uluslararası piyasalar brent petrolün varili şu an 87 dolar civarından işlem görüyor. Enerji Piyasaları Uzmanı Ali Arif Aktürk, Orta Doğu’da yaşanan krizin yayılması durumunda olabileceklere ilişkin, “Olay Hürmüz Boğazı’na sıçrayıp İran’ı da kapsarsa sorun büyüyebilir. Hürmüz Boğazı’ndaki ülkelerden ve Hürmüz Boğazı’ndan dünya petrol talebinin yüzde 20’si geçiyor. Orada bir kesinti yaşanması petrol fiyatlarının 150 doları geçmesi demek. Bunun dünya ekonomilerine ilave maliyeti 1 trilyon doları bulacak” dedi. Aktürk petrol fiyatlarının 150 doları bulması halinde petrolden bütçeye gelen yükün 100 milyar dolar olacağını belirterek, “100 milyar dolar bir cari açık, şu ankinden 25 milyar dolar fazla demek. Bu ilave vergi yükü ve enflasyonun 3 haneli rakamlara ulaşması demek” diye konuştu.

“Petrolün 150 doları geçmesinin dünya ekonomilerine maliyeti 1 trilyon dolar”

Enerji Piyasaları Uzmanı Ali Arif Aktürk, petrol cephesinde yaşanan gelişmeleri ELİPS HABER’e değerlendirdi. Kendisinin Dünya Bankası’ndan önce petrolün varilinin 150 dolara çıkacağına ilişkin beklentisini paylaştığını anımsatan Aktürk, “Dünya Bankası’ndan önce ben de 150 dolara çıkacağına ilişkin beklentimi paylaşmıştım. Eğer olay Hürmüz Boğazı’na sıçrayıp İran’ı da kapsarsa sorun büyüyebilir. Çünkü Hürmüz Boğazı’ndaki ülkelerden ve Hürmüz Boğazı’ndan dünya petrol talebinin yüzde 20’si geçiyor. Orada bir kesinti yaşanması petrol fiyatlarının 150 doları geçmesi demek. Petrolün varili 150 doları bulursa bunun dünya ekonomilerine ilave maliyeti 1 trilyon doları bulacak. Dilerim çatışmalar Hürmüz Boğazı’na geçmez” dedi.

Çatışmaların yayılması durumunda olabilecekleri anlatan Aktürk, “Petrol fiyatlarının 150 doları bulması ilk akaryakıt fiyatlarını vuracak. Ama sadece akaryakıt fiyatlarını değil Türk ekonomisini de derinden etkileyecek. Çünkü Türkiye şu anda çok kırılgan bir dönemden geçiyor. Mehmet Şimşek cari açığı kapatmak için yurt dışından çeşitli fonlar aramaya çalışıyor. Şu anda Orta Vadeli Program’da sadece 75 milyar dolar enerji ithalatına etkisi cari açığa etkisi. Eğer petrol fiyatları 150 doları bulursa petrolden bütçeye gelen yük 95 hatta 100 milyar dolar olur. 100 milyar dolar bir cari açık, şu ankinden 25 milyar dolar fazla demek. Bu ilave vergi yükü ve enflasyonun 3 haneli rakamlara ulaşması demek” diye konuştu.

“Vergiler artacak”

Aktürk, cari açığın ilave 25 milyar dolar olmasının “ek vergi” anlamına geldiğini belirterek, “ÖTV, KDV, dolaylı vergilerin artması demek. Çünkü doğrudan vergilere çok fazla artış yapamıyorsunuz. Servet ve emlak vergisinin de artması demek. Temmuzda ve ağustosta yapılan ÖTV ve KDV ile işin limitine dayanıldı. Yeni vergi kalemi de en fazla servet vergisi olur diye tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Deniz Dalgıç