İslam'ın şartları arasında yer alan oruç ibadeti hadis-i şeriflere konu olmuştur. Oruç tutarken nefse hakim olmak son derece önemlidir. Zira oruç tutmak yalnızca yemek yememek ve su içmemek değildir. Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken kurallar da vardır. Müslümanlar, ibadetlerini doğru bir şekilde yerine getirmek için orucun hangi durumlarda bozulduğunu bilmelidirler. Peki, öpüşmek orucu bozar mı? Dudaktan veya yanaktan öpmek orucu bozar mı? Detayları haberimizde…

Uzak durulması gerekenler 

Cinsellik ve şehvet de oruçluyken uzak durulması gereken konular arasında yer almaktadır. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre eşlerin birbirine sarılması veya öpmesi şehvet içermediği sürece orucu bozmaz. İşte o açıklama: 

“Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir” (Merğınanı, el-Hidaye, II, 256)

Dudaktan öpmek orucu bozar mı?

Oruçluyken eşlerin birbirine sarılmasının ve öpmesinin orucu bozmadığı ifade edilmiştir. Ancak dudaktan öpüşmek orucu bozan davranışlar arasında yer almaktadır. Çünkü dudaktan öpüşmenin şehvet içeren bir hareket olduğu düşünülmektedir.

Merğınanı, el-Hidaye, II, 256'da da ifade edildiği gibi eşlerin birbirlerini yanaklarından öpmeleri veya sarılmaları oruç bozmak. Fakat dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebileceği için kişilerin orucu bozulur. Bu durumda kaza orucu değil kefaret orucu tutmak gerekmektedir.

Reşat Asrak kimdir? Reşat Asrak kimdir?

Yanaktan öpmek orucu bozar mı?

Oruçluyken eşlerin birbirlerini yanaklarından öpmelerinin orucu bozup bozmadığı da sık sık merak edilmektedir. Bu konuda Diyanet tarafından yapılan açıklama esas alındığında “eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruç bozulmaz” Karı koca arasında öpüşmek son derece olağan ve normal bir şeydir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus aşırıya kaçmamaktır. Şehvet uyandırmayan sevgi dolu bir sarılma veya yanaktan öpüşme ile oruç bozulmamaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi