Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “Yerel seçim öncesi anketlerden siyasete uyarı” başlıklı yazısında Optimar’ın 16-22 Aralık tarihleri arasında 2 bin kişi üzerinde yaptığı anketi paylaştı.

Selvi'nin aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği yeni anayasa konusunda kamuoyundan destek var. Ankete katılanların yüzde 53.2’si yeni anayasaya destek verirken, ‘Hayır’ diyenlerin oranı yüzde 32.3’te kalıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 14.5 çıkıyor. 

Selvi’nin yazısı şöyle:

Kısa bir süre önce çok yoğun bir şekilde tartıştığımız cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yüzde 50 artı oranı hakkında kamuoyu ne düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 45.7’si bu oranın düşürülmesini, yüzde 54.3’ü ise düşürülmemesini istiyor. Bu oranın düşürülmesini isteyenlerin yüzde 51’i ise, en fazla oy alanın cumhurbaşkanı seçilmesini savunuyor.

Yeni anayasa gerekli mi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünü yaptığı yeni anayasa konusunda ise kamuoyundan destek var. Ankete katılanların yüzde 53.2’si yeni anayasaya destek verirken, ‘Hayır’ diyenlerin oranı yüzde 32.3’te kalıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 14.5 çıkıyor. Bu sonuçlar yeni anayasa konusunun daha çok anlatılması gerektiğini gösteriyor.

Değişmeyen gündem ekonomi

Uzun bir süredir Türkiye’nin en önemli gündemi olarak ekonomi çıkıyor. Optimar anketine katılanların yüzde 57.4’ü en önemli gündem maddesi olarak ‘ekonomi’ derken, onu yüzde 6.5’le ‘eğitim’, yüzde 5.6’yla ‘terör’ ve yüzde 5.2 ile ‘işsizlik’ takip ediyor.

Ekonomiyi kim çözer

Ekonomi en önemli sorun ama kimse bu sorunu muhalefet çözer demiyor.

Ankete katılanların yüzde 26.8’i “AK Parti çözer” derken, CHP diyenlerin oranı yüzde 16.7. Diğer partilerin oranı ise yüzde 5’in altında sıralanıyor.

CHP’li Bülbül’den huzurevi zammına tepki CHP’li Bülbül’den huzurevi zammına tepki

Bu sorunun cevabı muhalefet olmadığı sürece seçimleri kazanmaları mümkün gözükmüyor. 

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/yerel-secim-oncesi-anketlerden-siyasete-uyari-